Je bent van plan aandelen te kopen. Maar welke kosten gaan daarmee gepaard?

Om te beginnen, moet je rekening houden met de belasting op beurstransacties. Die bedraagt 0,25 procent, met een maximum van 740 euro per transactie. Daarna volgen de bankkosten. Daar is er een onderscheid tussen de transactiekosten en het bewaarloon. De transactiekosten variëren van bank tot bank, van de belegde som en van de markt waarop je belegt. Hoe exotischer de beurs is, hoe hoger de kosten oplopen.

Stel dat je acht transacties per jaar op Euronext doet voor een totaalbedrag van 25.000 euro. Bij de duurste financiële instelling draag je daarvoor 207,5 euro transactiekosten af. Bij de Belgische grootbanken betaal je 160 euro, terwijl de goedkoopste onlinebanken slechts 47,60 euro aanrekenen.

Aangezien je financiële instelling de aandelen moet bewaren in een effectendossier, moet je soms een bewaarloon betalen. De duurste bank rekent 10 euro per lijn per jaar aan. De grote meerderheid van de internetbanken rekent geen bewaarloon aan. Als je actief wilt beleggen, zijn internetbanken dus de goedkoopste oplossing.

Je bent van plan aandelen te kopen. Maar welke kosten gaan daarmee gepaard? Om te beginnen, moet je rekening houden met de belasting op beurstransacties. Die bedraagt 0,25 procent, met een maximum van 740 euro per transactie. Daarna volgen de bankkosten. Daar is er een onderscheid tussen de transactiekosten en het bewaarloon. De transactiekosten variëren van bank tot bank, van de belegde som en van de markt waarop je belegt. Hoe exotischer de beurs is, hoe hoger de kosten oplopen. Stel dat je acht transacties per jaar op Euronext doet voor een totaalbedrag van 25.000 euro. Bij de duurste financiële instelling draag je daarvoor 207,5 euro transactiekosten af. Bij de Belgische grootbanken betaal je 160 euro, terwijl de goedkoopste onlinebanken slechts 47,60 euro aanrekenen. Aangezien je financiële instelling de aandelen moet bewaren in een effectendossier, moet je soms een bewaarloon betalen. De duurste bank rekent 10 euro per lijn per jaar aan. De grote meerderheid van de internetbanken rekent geen bewaarloon aan. Als je actief wilt beleggen, zijn internetbanken dus de goedkoopste oplossing.