Zoals verwacht houdt de Europese Centrale Bank (ECB) vast aan een soepel monetair beleid. Het herstel van de economie in de eurozone volgt later dit jaar.

De ECB handhaaft de belangrijkst rentevoet in de eurozone op 0,5 procent. Dat betekent dat banken goedkoop geld kunnen blijven lenen. Rest de vraag of dat voldoende is, aangezien de economie in de eurozone vooralsnog niet op kruissnelheid komt.

De ECB rekent er evenwel op dat de conjunctuur in de loop van het jaar langzaam sterker wordt. Via een lage rente wil de centrale bank investeringen aanmoedigen om op die manier de economie aan te vuren.

ECB-voorzitter Mario Draghi liet al verstaan dat een hogere rente binnen afzienbare tijd uitgesloten is. Een maand geleden verklaarde hij dat de ECB de hoofdrente 'voor langere tijd op het huidige of een lager peil' zal houden. Hoe lang die tijd duurt, is niet bekend.

Hoewel de neerwaartse risico's voor de economie van de eurozone blijven bestaan, is het ergste achter de rug. Dat liet de ECB-voorzitter donderdagnamiddag optekenen in Frankfurt tijdens zijn toelichting bij het rentebesluit.

Over de aangekondigde transparantie bij de ECB - de geheime notulen van de bestuursvergaderingen zouden bekendgemaakt worden - bleef de voorzitter vaag. Draghi verklaarde wel voorstander te zijn van een 'betere communicatie', maar voegde eraan toe dat het 'voorstel' om de markten van meer informatie te voorzien later dit jaar tegen het licht wordt gehouden.

Draghi wil in geen geval dat de onafhankelijkheid van de bestuurders in het gedrang komt. Dat is overigens precies de reden waarom de notulen vandaag geheim worden gehouden. (Reuters/BO)

Zoals verwacht houdt de Europese Centrale Bank (ECB) vast aan een soepel monetair beleid. Het herstel van de economie in de eurozone volgt later dit jaar.De ECB handhaaft de belangrijkst rentevoet in de eurozone op 0,5 procent. Dat betekent dat banken goedkoop geld kunnen blijven lenen. Rest de vraag of dat voldoende is, aangezien de economie in de eurozone vooralsnog niet op kruissnelheid komt.De ECB rekent er evenwel op dat de conjunctuur in de loop van het jaar langzaam sterker wordt. Via een lage rente wil de centrale bank investeringen aanmoedigen om op die manier de economie aan te vuren. ECB-voorzitter Mario Draghi liet al verstaan dat een hogere rente binnen afzienbare tijd uitgesloten is. Een maand geleden verklaarde hij dat de ECB de hoofdrente 'voor langere tijd op het huidige of een lager peil' zal houden. Hoe lang die tijd duurt, is niet bekend.Hoewel de neerwaartse risico's voor de economie van de eurozone blijven bestaan, is het ergste achter de rug. Dat liet de ECB-voorzitter donderdagnamiddag optekenen in Frankfurt tijdens zijn toelichting bij het rentebesluit. Over de aangekondigde transparantie bij de ECB - de geheime notulen van de bestuursvergaderingen zouden bekendgemaakt worden - bleef de voorzitter vaag. Draghi verklaarde wel voorstander te zijn van een 'betere communicatie', maar voegde eraan toe dat het 'voorstel' om de markten van meer informatie te voorzien later dit jaar tegen het licht wordt gehouden. Draghi wil in geen geval dat de onafhankelijkheid van de bestuurders in het gedrang komt. Dat is overigens precies de reden waarom de notulen vandaag geheim worden gehouden. (Reuters/BO)