Ernst & Young deed een onderzoek bij 20.500 klanten van banken, van wie 1.000 in België. Vooral macro-economische factoren hebben volgens het onderzoek een grote negatieve invloed op het consumentenvertrouwen van Belgische klanten.

"In de ontwikkelde markten, waaronder ook de Belgische, werden het consumentenvertrouwen en het geloof in de financiële instellingen ernstig geschaad door de economische crisis. Onze bevindingen tonen aan dat dit een probleem blijft", zegt Marc Van Steenvoort van Ernst & Young. "De opkomende economieën hebben minder geleden onder de kredietcrisis en de recessie en dus hebben hun banken het vertrouwen behouden," aldus van Steenvoort.

Uit de studie blijkt ook dat de Belgische banksector een relatief hoog klantenverloop kent. 30 procent geeft aan ooit van hoofdbank te zijn veranderd. Bovendien zegt nog eens 7 procent plannen in die richting te hebben.

De kwaliteit van de dienstverlening (40 procent) en de prijszetting (39 procent) worden naar voren geschoven als de belangrijkste redenen om van hoofdbank te veranderen.

Tot slot toont het onderzoek aan dat internetbankieren (88 procent), automaten (83 procent) en kantoren (87 procent) de contactpunten zijn waarover Belgische klanten vandaag het meest tevreden zijn. Voor de callcenters (36 procent) is dat minder het geval.

Ernst & Young deed een onderzoek bij 20.500 klanten van banken, van wie 1.000 in België. Vooral macro-economische factoren hebben volgens het onderzoek een grote negatieve invloed op het consumentenvertrouwen van Belgische klanten. "In de ontwikkelde markten, waaronder ook de Belgische, werden het consumentenvertrouwen en het geloof in de financiële instellingen ernstig geschaad door de economische crisis. Onze bevindingen tonen aan dat dit een probleem blijft", zegt Marc Van Steenvoort van Ernst & Young. "De opkomende economieën hebben minder geleden onder de kredietcrisis en de recessie en dus hebben hun banken het vertrouwen behouden," aldus van Steenvoort.Uit de studie blijkt ook dat de Belgische banksector een relatief hoog klantenverloop kent. 30 procent geeft aan ooit van hoofdbank te zijn veranderd. Bovendien zegt nog eens 7 procent plannen in die richting te hebben. De kwaliteit van de dienstverlening (40 procent) en de prijszetting (39 procent) worden naar voren geschoven als de belangrijkste redenen om van hoofdbank te veranderen. Tot slot toont het onderzoek aan dat internetbankieren (88 procent), automaten (83 procent) en kantoren (87 procent) de contactpunten zijn waarover Belgische klanten vandaag het meest tevreden zijn. Voor de callcenters (36 procent) is dat minder het geval.