De Belgische werknemers kunnen volgend jaar een gemiddelde salarisstijging verwachten van 1,3 procent. Dat is minder dan in de buurlanden, waar de verwachte loonstijging gaat van 2 tot 3,2 procent. Dat meldt het organisatieadviesbureau Hay Group. "Hierdoor zouden de Belgische bedrijven meer zuurstof krijgen", zegt Walter Janssens, partner bij Hay Group.

Voor het eerst in vijf jaar zullen de lonen immers gemiddeld minder sterk stijgen dan in de buurlanden. Hay Group verwacht in Frankrijk een gemiddelde salarisstijging van 2,0 procent, in Nederland van 2,3 procent, in Duitsland van 2,8 procent en in Luxemburg van 3,2 procent. Het Europese gemiddelde bedraagt 3,1 procent.

Hij waarschuwt wel dat werkgevers "zeer terughoudend" zijn om die zuurstof onmiddellijk uit te geven aan bijvoorbeeld nieuwe banen.

"Ze gaan eerder 'sparen' voor andere loongerelateerde kosten", zoals de geplande uitbreiding van het gewaarborgd loon bij ziekte, klinkt het. Deze maatregel werd door de regering wel al uitgesteld tot januari 2016.

"België heeft de laagste loonstijging in minstens tien jaar tijd", duidt Janssens. Volgens Janssens speelt behalve de indexsprong ook de lage inflatie. "Sinds september zien we dat de lagere inflatieprognoses hebben geleid tot een nog onzekerder economisch klimaat", klinkt het. "Daardoor zijn bedrijven nog voorzichtiger over de loonevolutie."

Het bureau ging in september nog uit van een gemiddelde salarisstijging van 2,0 procent in België, maar "door het regeringsbesluit tot indexsprong zal de reële salarisstijging nu beperkt zijn tot 1,3 procent", aldus Hay Group. (Belga/NS)

De Belgische werknemers kunnen volgend jaar een gemiddelde salarisstijging verwachten van 1,3 procent. Dat is minder dan in de buurlanden, waar de verwachte loonstijging gaat van 2 tot 3,2 procent. Dat meldt het organisatieadviesbureau Hay Group. "Hierdoor zouden de Belgische bedrijven meer zuurstof krijgen", zegt Walter Janssens, partner bij Hay Group.Voor het eerst in vijf jaar zullen de lonen immers gemiddeld minder sterk stijgen dan in de buurlanden. Hay Group verwacht in Frankrijk een gemiddelde salarisstijging van 2,0 procent, in Nederland van 2,3 procent, in Duitsland van 2,8 procent en in Luxemburg van 3,2 procent. Het Europese gemiddelde bedraagt 3,1 procent.Hij waarschuwt wel dat werkgevers "zeer terughoudend" zijn om die zuurstof onmiddellijk uit te geven aan bijvoorbeeld nieuwe banen. "Ze gaan eerder 'sparen' voor andere loongerelateerde kosten", zoals de geplande uitbreiding van het gewaarborgd loon bij ziekte, klinkt het. Deze maatregel werd door de regering wel al uitgesteld tot januari 2016. "België heeft de laagste loonstijging in minstens tien jaar tijd", duidt Janssens. Volgens Janssens speelt behalve de indexsprong ook de lage inflatie. "Sinds september zien we dat de lagere inflatieprognoses hebben geleid tot een nog onzekerder economisch klimaat", klinkt het. "Daardoor zijn bedrijven nog voorzichtiger over de loonevolutie."Het bureau ging in september nog uit van een gemiddelde salarisstijging van 2,0 procent in België, maar "door het regeringsbesluit tot indexsprong zal de reële salarisstijging nu beperkt zijn tot 1,3 procent", aldus Hay Group. (Belga/NS)