De ineenzakking van de index CSI300, de korf van 300 belangrijkste bedrijven op beide beurzen, heeft voor het eerst tot een vroegtijdige opschorting van de handel voor de dag geleid. Dit is het gevolg van een nieuwe wetgeving waarbij de handel automatisch wordt stopgezet als een daling van 7 procent bereikt is.

Daling industriële activiteit

Eerder op de dag was de handel al voor 15 minuten opgeschort nadat de beurskoers gedaald was met 5 procent. Die tijdelijke maatregel kon een verdere daling echter niet verhinderen.

De daling werd ingezet nadat was gebleken dat de industriële activiteit in de tweede economie ter wereld in december opnieuw was gedaald, al voor de vijfde maand op rij. Voorts bleek uit een tweede indicator, de Caixin PMI dat de productie bij kleine en middelgrote bedrijven is afgenomen.

Europese beurzen volgen

Ook de Europese beurzen zijn het nieuwe jaar gestart met een zware terugval door de malaise op de Chinese beurzen. De Duitse sterindex Dax bijvoorbeeld gleed in de eerste handelsminuten meer dan 3 procent weg.

In Brussel noteert de Bel20-sterindex om 9.25 uur met een verlies van bijna 2 procent. De twintig aandelen uit de korf staan allemaal in het rood.

Volgens Matthew Sutherland, topman bij de Amerikaanse vermogensbeheerder Fidelity International wordt 2016 een volatiel jaar op de Chinese beurzen. "Die volatiliteit geldt trouwens voor alle aandelenmarkten", zegt hij in een persbericht. Hij benadrukt daarbij dat het belangrijk is om niet in paniek te slaan op zwakke beursdagen. "Dat is in het bijzonder zo wanneer het over China gaat."

Volgens hem moeten beleggers verder kijken dan de vertraagde Chinese groei. "De kwaliteit van die groei is veel belangrijker dan de vertraging op zich", klinkt het. "Bovendien zit die vertraging al ingeprijsd in de lage waarderingen van Chinese aandelen."

(Belga/NS)

De ineenzakking van de index CSI300, de korf van 300 belangrijkste bedrijven op beide beurzen, heeft voor het eerst tot een vroegtijdige opschorting van de handel voor de dag geleid. Dit is het gevolg van een nieuwe wetgeving waarbij de handel automatisch wordt stopgezet als een daling van 7 procent bereikt is. Eerder op de dag was de handel al voor 15 minuten opgeschort nadat de beurskoers gedaald was met 5 procent. Die tijdelijke maatregel kon een verdere daling echter niet verhinderen. De daling werd ingezet nadat was gebleken dat de industriële activiteit in de tweede economie ter wereld in december opnieuw was gedaald, al voor de vijfde maand op rij. Voorts bleek uit een tweede indicator, de Caixin PMI dat de productie bij kleine en middelgrote bedrijven is afgenomen. Ook de Europese beurzen zijn het nieuwe jaar gestart met een zware terugval door de malaise op de Chinese beurzen. De Duitse sterindex Dax bijvoorbeeld gleed in de eerste handelsminuten meer dan 3 procent weg. In Brussel noteert de Bel20-sterindex om 9.25 uur met een verlies van bijna 2 procent. De twintig aandelen uit de korf staan allemaal in het rood.Volgens Matthew Sutherland, topman bij de Amerikaanse vermogensbeheerder Fidelity International wordt 2016 een volatiel jaar op de Chinese beurzen. "Die volatiliteit geldt trouwens voor alle aandelenmarkten", zegt hij in een persbericht. Hij benadrukt daarbij dat het belangrijk is om niet in paniek te slaan op zwakke beursdagen. "Dat is in het bijzonder zo wanneer het over China gaat." Volgens hem moeten beleggers verder kijken dan de vertraagde Chinese groei. "De kwaliteit van die groei is veel belangrijker dan de vertraging op zich", klinkt het. "Bovendien zit die vertraging al ingeprijsd in de lage waarderingen van Chinese aandelen." (Belga/NS)