Beiden gaan een debat aan over het vrije marktkapitalisme. In de huidige crisis klinkt de verontwaardiging steeds luider over die vrije markt, waarin het mogelijk is dat het financiële systeem met veel overheidsgeld wordt gered, terwijl de bevolking het gelag betaalt.

In zijn nieuwste boek "Red de vrije markt, de terugkeer van Milton Friedman," houdt Johan Van Overtveldt een pleidooi voor een herstel van het geloof in de vrije markt. Het is het enige systeem, volgens hem, waarin mensen echt vrij zijn en waarin de meeste welvaart tot stand komt. De bankencrisis en de schuldencrisis zijn niet veroorzaakt door het kapitalisme, zo stelt Van Overtveldt. "Ze zijn het gevolg van slechte regulering en institutionele fouten, gemaakt door de overheden."

Hij is het wel eens met Peter Mertens dat de rijkdom onrechtvaardig is verdeeld. "Dat voelt niet alleen onrechtvaardig aan, dat is ook onrechtvaardig. Je mag voor mijn part een stuk rijkdom gaan terughalen bij de rijken. Maar dat is slechts een eenmalige operatie. Als je dat geld uitgeeft, dan is het ook weg. Met zulke oekazes heb je een beleid dat slechts gericht is op de korte termijn," zegt Van Overtveldt met klem. Hij duidt er ook op dat wetenschappelijk onderzoek meermaals heeft uitgewezen dat er inkomensongelijkheid nodig is om technologische vooruitgang te boeken in een maatschappij. En volgens hem is veel van wat de superrijken binnenhalen gelinkt aan de financiële sector. "En daar is het compleet misgelopen. Milton Friedman, de Amerikaanse Nobelprijswinnaar voor de Economie, maakte een fundamentele denkfout als het gaat over de financiële sector. Die moet je veel meer aan banden leggen." (VG)

Z-Talk Goossens vanaf zaterdag 11 uur op Kanaal Z of via deze link

Beiden gaan een debat aan over het vrije marktkapitalisme. In de huidige crisis klinkt de verontwaardiging steeds luider over die vrije markt, waarin het mogelijk is dat het financiële systeem met veel overheidsgeld wordt gered, terwijl de bevolking het gelag betaalt.In zijn nieuwste boek "Red de vrije markt, de terugkeer van Milton Friedman," houdt Johan Van Overtveldt een pleidooi voor een herstel van het geloof in de vrije markt. Het is het enige systeem, volgens hem, waarin mensen echt vrij zijn en waarin de meeste welvaart tot stand komt. De bankencrisis en de schuldencrisis zijn niet veroorzaakt door het kapitalisme, zo stelt Van Overtveldt. "Ze zijn het gevolg van slechte regulering en institutionele fouten, gemaakt door de overheden." Hij is het wel eens met Peter Mertens dat de rijkdom onrechtvaardig is verdeeld. "Dat voelt niet alleen onrechtvaardig aan, dat is ook onrechtvaardig. Je mag voor mijn part een stuk rijkdom gaan terughalen bij de rijken. Maar dat is slechts een eenmalige operatie. Als je dat geld uitgeeft, dan is het ook weg. Met zulke oekazes heb je een beleid dat slechts gericht is op de korte termijn," zegt Van Overtveldt met klem. Hij duidt er ook op dat wetenschappelijk onderzoek meermaals heeft uitgewezen dat er inkomensongelijkheid nodig is om technologische vooruitgang te boeken in een maatschappij. En volgens hem is veel van wat de superrijken binnenhalen gelinkt aan de financiële sector. "En daar is het compleet misgelopen. Milton Friedman, de Amerikaanse Nobelprijswinnaar voor de Economie, maakte een fundamentele denkfout als het gaat over de financiële sector. Die moet je veel meer aan banden leggen." (VG)