‘Groothertogdom Luxemburg ondermijnt Belgische fiscus’

© belga
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

De nieuwe regering van het Groothertogdom Luxemburg werkt aan een voordelig fiscaal stelsel voor vermogens via het vehikel van de fondations patrimoniales.

Buitenlanders die hun vermogen via zo’n stichting in Luxemburg onderbrengen, hoeven geen belasting te betalen op het rendement. Belgische private stichtingen moeten dat wel.

“Het Luxemburgse financiële establishment zag al lang veel buitenlandse familiale vermogens naar Belgische private stichtingen verhuizen, omdat ze een interessant vehikel boden, ook fiscaal”, zegt Anton van Zantbeek, advocaat van Rivius. “Nu biedt Luxemburg een voordeliger statuut. De Belgische overheid zal zo heel wat belastinggeld mislopen.”

Verleden week raakte ook bekend dat het Groothertogdom een notionele-intrestaftrek wil invoeren. Dat is een fiscaal voordeelstatuut gekoppeld aan het eigen vermogen, dat vroeger bedrijven naar ons land lokte. Van Zantbeek: “Terwijl België buitenlandse investeerders afschrikt door permanent te sleutelen aan de notionele-intrestaftrek en andere fiscale regels, heeft Luxemburg een belastingstelsel dat stabiliteit en rechtszekerheid biedt. De Luxemburgse banksector screent voortdurend concurrerende fiscale systemen en kopieert die als ze succesvol zijn. Zo zaagt het land de poten onder de stoel van de Belgische fiscus. Meer nog: Luxemburgse banken, vermogensadvocaten en ambtenaren zijn voortdurend in de weer om proactief regels klaar te stomen als er uit Europese hoek kritiek komt wegens deloyale fiscale concurrentie.”

Buitenlandse vennootschappen dragen bij onze zuiderburen amper of niet bij aan de vennootschapsbelasting, maar ze creëren wel banen in de banksector en in advies- en advocatenkantoren. “Die betalen allemaal wel mooi hun een bijdrage aan de overheid”, aldus van Zantbeek. “Zo subsidieert heel de wereld de sociale zekerheid van het Groothertogdom. Let wel: de Luxemburgers zelf kunnen meestal geen beroep doen op die belastingvoordelen. Ze betalen wel belasting, al is dat weinig. De Luxemburgse fiscus is zo glad als een aal. En België zal de volgende jaren weer de rekening betalen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content