De Europese Unie (EU) zal vanaf 6 december twee jaar lang antidumping- en antisubsidieheffingen hanteren op de zonnepanelen van Chinese exporteurs die zich niet schikken naar de afspraken die eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht met de Chinezen maakte. De maatregel moet de neerwaartse spiraal van de prijzen in de sector stoppen.

Na een maandenlang onderzoek kwam De Gucht in juni tot de voorlopige conclusie dat Chinese bedrijven zonnepanelen aan dumpingprijzen aan de man brachten in Europa. Ondanks het verzet van de lidstaten besloot de eurocommissaris daarop voorlopige heffingen in te voeren om de Europese producenten ademruimte te geven. Uiteindelijk sprak De Gucht in augustus met zo'n 70 procent van de Chinese exporteurs af dat ze jaarlijks een bepaalde hoeveelheid zonnepanelen tegen een afgesproken minimumprijs kunnen afzetten op de Europese markt. Op de overige import moet een antidumpingheffing betaald worden.

Goedkope prijzen De lidstaten gaven maandag groen licht aan die deal. Het gaat nu om definitieve heffingen die voor een periode van twee jaar in voege blijven. In vergelijking met augustus houden de afspraken nu ook rekening met de illegale subsidiëring van zonnepanelen in China, een onderzoek dat de Commissie het voorbije jaar parallel met het onderzoek naar dumping heeft gevoerd.

Volgens de Commissie kan de neerwaartse spiraal van de prijzen in de sector gestopt worden met de combinatie van de antidumping- en antisubsidieheffingen en de afspraken met Chinese exporteurs.

Dankzij de goedkope prijzen verwierf China de voorbije jaren een marktaandeel van ruim 80 procent in Europa. (Belga/KVDA)

De Europese Unie (EU) zal vanaf 6 december twee jaar lang antidumping- en antisubsidieheffingen hanteren op de zonnepanelen van Chinese exporteurs die zich niet schikken naar de afspraken die eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht met de Chinezen maakte. De maatregel moet de neerwaartse spiraal van de prijzen in de sector stoppen. Na een maandenlang onderzoek kwam De Gucht in juni tot de voorlopige conclusie dat Chinese bedrijven zonnepanelen aan dumpingprijzen aan de man brachten in Europa. Ondanks het verzet van de lidstaten besloot de eurocommissaris daarop voorlopige heffingen in te voeren om de Europese producenten ademruimte te geven. Uiteindelijk sprak De Gucht in augustus met zo'n 70 procent van de Chinese exporteurs af dat ze jaarlijks een bepaalde hoeveelheid zonnepanelen tegen een afgesproken minimumprijs kunnen afzetten op de Europese markt. Op de overige import moet een antidumpingheffing betaald worden. Goedkope prijzen De lidstaten gaven maandag groen licht aan die deal. Het gaat nu om definitieve heffingen die voor een periode van twee jaar in voege blijven. In vergelijking met augustus houden de afspraken nu ook rekening met de illegale subsidiëring van zonnepanelen in China, een onderzoek dat de Commissie het voorbije jaar parallel met het onderzoek naar dumping heeft gevoerd. Volgens de Commissie kan de neerwaartse spiraal van de prijzen in de sector gestopt worden met de combinatie van de antidumping- en antisubsidieheffingen en de afspraken met Chinese exporteurs. Dankzij de goedkope prijzen verwierf China de voorbije jaren een marktaandeel van ruim 80 procent in Europa. (Belga/KVDA)