De razendsnelle groei van China, Brazilië en Turkije is stilgevallen. Ze dreigen te blijven steken op een gemiddeld ontwikkelingsniveau.

China kende vorig jaar zijn traagste groei in 13 jaar. Dit jaar vertraagt de economische groei tot 7,5 procent. Voor westerse landen is dat een droomcijfer, maar voor China is het een wereld van verschil met de tweecijferige groei van enkele jaren geleden. Ook in Brazilië, India en Turkije viel de groei fors terug.

Middle income trap

Almaar vaker duiken stemmen op dat dit geen tijdelijk fenomeen is, en dat deze landen in de middeninkomensval (middle income trap) dreigen te lopen. Dat is het fenomeen waarbij snelgroeiende landen overgaan van een laag inkomen naar een gemiddeld inkomen per capita, maar daarna blijven steken op dat gemiddelde niveau. Hun groeitempo vertraagt en ze slagen er niet in door te stoten naar de club van rijke landen. Deze landen kunnen niet meer concurreren met armere landen, waar de lonen lager liggen, maar tegelijk kunnen ze niet concurreren met de technologisch geavanceerdere rijke landen.

Verschillende Zuid-Amerikaanse en Aziatische landen zitten al geruime tijd vast in de categorie van middeninkomenslanden. Landen als Zuid-Korea en Taiwan zijn er wel in geslaagd op te klimmen en zitten op een vergelijkbaar inkomensniveau als de G8-landen.

Economische elite

Hoe komt het dat het ene land wel doorgroeit, terwijl andere vastlopen? Uit studies van onder andere het IMF blijkt dat voor landen met een gemiddeld inkomen de omvang van de overheid, de regulering van product- en arbeidsmarkten, en de staat van de infrastructuur (transport en telecommunicatie) een grote impact hebben. Belangrijk is ook dat er een politiek systeem bestaat dat vooruitgang mogelijk maakt. Het bestaan van economische elites die er geen belang bij hebben het status-quo te veranderen, vergroot de kans dat een land vastraakt in de middeninkomensval.

Het volledige verhaal leest u deze week in Trends.

De razendsnelle groei van China, Brazilië en Turkije is stilgevallen. Ze dreigen te blijven steken op een gemiddeld ontwikkelingsniveau.China kende vorig jaar zijn traagste groei in 13 jaar. Dit jaar vertraagt de economische groei tot 7,5 procent. Voor westerse landen is dat een droomcijfer, maar voor China is het een wereld van verschil met de tweecijferige groei van enkele jaren geleden. Ook in Brazilië, India en Turkije viel de groei fors terug.Middle income trapAlmaar vaker duiken stemmen op dat dit geen tijdelijk fenomeen is, en dat deze landen in de middeninkomensval (middle income trap) dreigen te lopen. Dat is het fenomeen waarbij snelgroeiende landen overgaan van een laag inkomen naar een gemiddeld inkomen per capita, maar daarna blijven steken op dat gemiddelde niveau. Hun groeitempo vertraagt en ze slagen er niet in door te stoten naar de club van rijke landen. Deze landen kunnen niet meer concurreren met armere landen, waar de lonen lager liggen, maar tegelijk kunnen ze niet concurreren met de technologisch geavanceerdere rijke landen.Verschillende Zuid-Amerikaanse en Aziatische landen zitten al geruime tijd vast in de categorie van middeninkomenslanden. Landen als Zuid-Korea en Taiwan zijn er wel in geslaagd op te klimmen en zitten op een vergelijkbaar inkomensniveau als de G8-landen.Economische eliteHoe komt het dat het ene land wel doorgroeit, terwijl andere vastlopen? Uit studies van onder andere het IMF blijkt dat voor landen met een gemiddeld inkomen de omvang van de overheid, de regulering van product- en arbeidsmarkten, en de staat van de infrastructuur (transport en telecommunicatie) een grote impact hebben. Belangrijk is ook dat er een politiek systeem bestaat dat vooruitgang mogelijk maakt. Het bestaan van economische elites die er geen belang bij hebben het status-quo te veranderen, vergroot de kans dat een land vastraakt in de middeninkomensval.Het volledige verhaal leest u deze week in Trends.