De geplaagde Griekse economie ging er vorig kwartaal met 0,2 procent op achteruit ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In het eerste kwartaal kromp het Griekse bbp nog met 1,1 procent.

De Griekse economie noteert al sinds 2008 onafgebroken in het verlies. Het eerste lichte herstel wordt in de loop van dit jaar verwacht. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) mikt voor dit jaar op een toename van het bbp met 0,6 procent.

De recessie in Griekenland snijdt sinds het derde kwartaal 2013 gestaag minder diep. Ter vergelijking: van - 6 procent in het eerste kwartaal 2013 tot - 4 en -3,2 procent in respectievelijk het tweede en derde kwartaal van vorig jaar. In het laatste kwartaal was er een afname van het bbp met - 2,3 procent. Over heel 2013 bedroeg de krimp 3,9 procent.

Als gevolg van het strikte bezuinigingsbeleid opgelegd door de Europese Unie en het IMF - in ruil voor een financieel steunpakket - is de Griekse economie de afgelopen zes jaar met bijna een kwart gekrompen. Daarmee kregen de Grieken af te rekenen met de langste periode van recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. De consumptie van de Griekse gezinnen is intussen met maar liefst 26 procent geslonken, terwijl de werkloosheid fors toenam en loonsverlagingen het besteedbaar inkomen beperkten. Tegelijk werd een scherpe daling van de investeringen geregistreerd.

De vertraging van de recessie die nu blijkt, is te danken aan een verbetering van de publieke financiën van Griekenland de voorbije twee jaar. Die evolutie brengt ook een lager werkloosheidscijfer mee, al bevond het werkloosheidspercentage zich in mei met 27,2 procent nog steeds op een uitzonderlijk hoog peil. (Belga/Reuters/BO)

De geplaagde Griekse economie ging er vorig kwartaal met 0,2 procent op achteruit ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In het eerste kwartaal kromp het Griekse bbp nog met 1,1 procent. De Griekse economie noteert al sinds 2008 onafgebroken in het verlies. Het eerste lichte herstel wordt in de loop van dit jaar verwacht. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) mikt voor dit jaar op een toename van het bbp met 0,6 procent.De recessie in Griekenland snijdt sinds het derde kwartaal 2013 gestaag minder diep. Ter vergelijking: van - 6 procent in het eerste kwartaal 2013 tot - 4 en -3,2 procent in respectievelijk het tweede en derde kwartaal van vorig jaar. In het laatste kwartaal was er een afname van het bbp met - 2,3 procent. Over heel 2013 bedroeg de krimp 3,9 procent. Als gevolg van het strikte bezuinigingsbeleid opgelegd door de Europese Unie en het IMF - in ruil voor een financieel steunpakket - is de Griekse economie de afgelopen zes jaar met bijna een kwart gekrompen. Daarmee kregen de Grieken af te rekenen met de langste periode van recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. De consumptie van de Griekse gezinnen is intussen met maar liefst 26 procent geslonken, terwijl de werkloosheid fors toenam en loonsverlagingen het besteedbaar inkomen beperkten. Tegelijk werd een scherpe daling van de investeringen geregistreerd.De vertraging van de recessie die nu blijkt, is te danken aan een verbetering van de publieke financiën van Griekenland de voorbije twee jaar. Die evolutie brengt ook een lager werkloosheidscijfer mee, al bevond het werkloosheidspercentage zich in mei met 27,2 procent nog steeds op een uitzonderlijk hoog peil. (Belga/Reuters/BO)