De Griekse economie zou over heel 2015 met 2,3 procent krimpen, melden EU-bronnen woensdag. In mei ging de Europese Commissie nog uit van een toename met 0,5 procent.

Maar door de sluiting van de banken vorige maand en beperkingen van het kapitaalverkeer is het tij in negatieve zin gekeerd.

Vooraleer de moeizame onderhandelingen met de schuldeisers annex geldschieters tot een hoogtepunt kwamen, tekende Griekenland in 2014 - na jaren van aanhoudende daling van het bruto binnenlands product - met +0,8 procent opnieuw economische groei op.

Maar dan kwam er in slotkwartaal opnieuw een dip opdoemen, waardoor het noodlijdende euroland na een verdere terugval van het bbp in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw in een periode van recessie terechtkwam.

Volgens de Europese bronnen volgt er volgend jaar een nieuwe krimp met 1,3 procent. Als de prognoses kloppen, knopen de Grieken op zijn vroegst pas vanaf 2017 opnieuw aan met economische groei: +2,7 procent in 2017 en +3,1 procent in 2018.

De Griekse minister van Economie George Stathakis bleek dinsdag optimistischer: hij verwacht volgend jaar - in 2016 dus - opnieuw groei.

Intussen bereikte de Griekse regering wel een akkoord met zijn schuldeisers over de verdere invulling van het hulpplan van om en bij 85 miljard euro. In ruil moet Griekenland verdere besparingen en hervormingen doorvoeren. (Belga/BO)

De Griekse economie zou over heel 2015 met 2,3 procent krimpen, melden EU-bronnen woensdag. In mei ging de Europese Commissie nog uit van een toename met 0,5 procent. Maar door de sluiting van de banken vorige maand en beperkingen van het kapitaalverkeer is het tij in negatieve zin gekeerd. Vooraleer de moeizame onderhandelingen met de schuldeisers annex geldschieters tot een hoogtepunt kwamen, tekende Griekenland in 2014 - na jaren van aanhoudende daling van het bruto binnenlands product - met +0,8 procent opnieuw economische groei op. Maar dan kwam er in slotkwartaal opnieuw een dip opdoemen, waardoor het noodlijdende euroland na een verdere terugval van het bbp in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw in een periode van recessie terechtkwam. Volgens de Europese bronnen volgt er volgend jaar een nieuwe krimp met 1,3 procent. Als de prognoses kloppen, knopen de Grieken op zijn vroegst pas vanaf 2017 opnieuw aan met economische groei: +2,7 procent in 2017 en +3,1 procent in 2018. De Griekse minister van Economie George Stathakis bleek dinsdag optimistischer: hij verwacht volgend jaar - in 2016 dus - opnieuw groei. Intussen bereikte de Griekse regering wel een akkoord met zijn schuldeisers over de verdere invulling van het hulpplan van om en bij 85 miljard euro. In ruil moet Griekenland verdere besparingen en hervormingen doorvoeren. (Belga/BO)