In de Financial Times Deutschland spreekt de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble dreigende taal. Aangezien de voorwaarden verbonden aan het eerste reddingsplan van Griekenland "duidelijk niet gerespecteerd zijn", zegt Schäuble: "Alleen als aan de voorwaarden van het progressierapport van de trojka (IMF, ECB, Europese Commissie) voldaan is, kan het steunpakket verbreed worden ... Als dat niet lukt, zullen we aan den lijve ondervinden wat er met een monetaire unie gebeurt als die niet meer in staat is om de interne problemen op te lossen". Schäuble is een grote voorstander van de Europese Unie en van de euro.

In een interview met WNL spreekt Willem Vermeend, van 1994 tot 2000 staatssecretaris voor Financiën in Nederland, nog straffere taal. De boel is zo verziekt, aldus Vermeend, dat Griekenland de eurozone moet verlaten (de tekst van Vermeend is te vinden op www.telegraaf.nl).

En ten slotte is er een column in The Wall Street Journal Europe van Jozef Joffe, hoofdredacteur van de Duitse krant Die Zeit. Joffe, zo is algemeen bekend, staat dicht bij de regering-Merkel. Titel van zijn stuk: "Back to the Drachma". Er zijn geen goede opties meer voor Griekenland, maar een devaluatie (en dus een uitstap uit de euro) is de minst slechte optie.

Johan Van Overtveldt

In de Financial Times Deutschland spreekt de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble dreigende taal. Aangezien de voorwaarden verbonden aan het eerste reddingsplan van Griekenland "duidelijk niet gerespecteerd zijn", zegt Schäuble: "Alleen als aan de voorwaarden van het progressierapport van de trojka (IMF, ECB, Europese Commissie) voldaan is, kan het steunpakket verbreed worden ... Als dat niet lukt, zullen we aan den lijve ondervinden wat er met een monetaire unie gebeurt als die niet meer in staat is om de interne problemen op te lossen". Schäuble is een grote voorstander van de Europese Unie en van de euro. In een interview met WNL spreekt Willem Vermeend, van 1994 tot 2000 staatssecretaris voor Financiën in Nederland, nog straffere taal. De boel is zo verziekt, aldus Vermeend, dat Griekenland de eurozone moet verlaten (de tekst van Vermeend is te vinden op www.telegraaf.nl). En ten slotte is er een column in The Wall Street Journal Europe van Jozef Joffe, hoofdredacteur van de Duitse krant Die Zeit. Joffe, zo is algemeen bekend, staat dicht bij de regering-Merkel. Titel van zijn stuk: "Back to the Drachma". Er zijn geen goede opties meer voor Griekenland, maar een devaluatie (en dus een uitstap uit de euro) is de minst slechte optie. Johan Van Overtveldt