Het Griekse bruto binnenlands product (bbp) is tijdens het tweede kwartaal van 2012 met 6,2 procent gekrompen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het Griekse bureau voor statistiek na een eerste raming.

In het eerste kwartaal kregen de Grieken al af te rekenen met een terugval met 6,5 procent.

Het noodlijdende euroland bevindt zich intussen voor het negende kwartaal op rij in recessie. De Griekse recessie blijft dit jaar aanhouden, met een prognose - van de Griekse centrale bank - van -4,5 procent dit jaar na een krimp met 6,9 procent in 2011.

Voor Chris Williamson, hoofdeconoom van het onderzoeksbureau Markit, komen de tweedekwartaalcijfers niet als een grote verrassing. De hoofdeconoom hoopt nu dat de Griekse krimp de bodem heeft bereikt. "Hopelijk was de eerste helft van het jaar zo slecht dat we vanaf nu enige verbetering zullen zien," aldus Williamson.

De Griekse regering staat voor de aartsmoeilijke opdracht voor 11,5 miljard euro aan besparingsmaatregelen door te voeren om op die manier het bailout-programma weer op de rails te krijgen. Door de oplopende werkloosheid neemt het protest van de geplaagde bevolking tegen de door Europa opgelegde besparingsmaatregelen enkel maar toe.

De Grieken kampen intussen met een werkloosheidspercentage van 23,1 procent, waarbij ongeveer 55 procent van de jongeren zonder werk zit. Door de omvang van de krimp krijgt de overheid het steeds moeilijker overheid om inkomsten te genereren en het begrotingsgat te dichten. (Reuters/BO)

Het Griekse bruto binnenlands product (bbp) is tijdens het tweede kwartaal van 2012 met 6,2 procent gekrompen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het Griekse bureau voor statistiek na een eerste raming.In het eerste kwartaal kregen de Grieken al af te rekenen met een terugval met 6,5 procent. Het noodlijdende euroland bevindt zich intussen voor het negende kwartaal op rij in recessie. De Griekse recessie blijft dit jaar aanhouden, met een prognose - van de Griekse centrale bank - van -4,5 procent dit jaar na een krimp met 6,9 procent in 2011. Voor Chris Williamson, hoofdeconoom van het onderzoeksbureau Markit, komen de tweedekwartaalcijfers niet als een grote verrassing. De hoofdeconoom hoopt nu dat de Griekse krimp de bodem heeft bereikt. "Hopelijk was de eerste helft van het jaar zo slecht dat we vanaf nu enige verbetering zullen zien," aldus Williamson. De Griekse regering staat voor de aartsmoeilijke opdracht voor 11,5 miljard euro aan besparingsmaatregelen door te voeren om op die manier het bailout-programma weer op de rails te krijgen. Door de oplopende werkloosheid neemt het protest van de geplaagde bevolking tegen de door Europa opgelegde besparingsmaatregelen enkel maar toe.De Grieken kampen intussen met een werkloosheidspercentage van 23,1 procent, waarbij ongeveer 55 procent van de jongeren zonder werk zit. Door de omvang van de krimp krijgt de overheid het steeds moeilijker overheid om inkomsten te genereren en het begrotingsgat te dichten. (Reuters/BO)