De Europese Centrale Bank (ECB) had afgelopen weekend geen goed nieuws voor Alpha Bank, Eurobank, National Bank of Greece en Piraeus Bank. De instelling had de vier grootste banken van Griekenland onderworpen aan stresstests. Daaruit bleek dat ze samen 4,4 miljard euro tekortkomen bij relatief normale economische ontwikkelingen. Bij een negatief scenario loopt het tekort op tot 14,4 miljard euro. Ook de kleinere Griekse bank Attica Bank moet op zoek naar bijna 1 miljoen euro. Dat schrijft De Standaard.

Wanbetalers hypothecaire lening

Een van de belangrijkste oorzaken van het tekort is het aantal Grieken dat hun leningen niet langer kan of wil afbetalen. Door een nieuwe hypotheekwet kunnen verhuurders wanbetalers niet zomaar meer op straat zetten.

De banken hebben een week om op de proppen te komen met een plan om hun kapitaalbuffers te versterken. Dat gebeurt in samenspraak met het speciaal daarvoor opgerichte Hellenic Financial Stability Fund. Dat fonds zoekt een deel van het kapitaal bij private investeerders. De beleidsmakers van de eurozone willen dat de banken de herkapitalisatie dit jaar nog afronden. De instellingen hebben immers een sleutelrol bij de heropstart van de Griekse economie.

Ondanks de tekorten zijn de resultaten "bemoedigend." "Het benodigde kapitaal ligt fors lager dan de oorspronkelijke steunenveloppe van 25 miljard euro voor de banken", zegt de Duitse viceminister van Financiën Jens Spahn. De enveloppe is een onderdeel van het derde Griekse steunpakket, dat in juli door de Griekse schuldeisers is goedgekeurd. (NS)

De Europese Centrale Bank (ECB) had afgelopen weekend geen goed nieuws voor Alpha Bank, Eurobank, National Bank of Greece en Piraeus Bank. De instelling had de vier grootste banken van Griekenland onderworpen aan stresstests. Daaruit bleek dat ze samen 4,4 miljard euro tekortkomen bij relatief normale economische ontwikkelingen. Bij een negatief scenario loopt het tekort op tot 14,4 miljard euro. Ook de kleinere Griekse bank Attica Bank moet op zoek naar bijna 1 miljoen euro. Dat schrijft De Standaard. Een van de belangrijkste oorzaken van het tekort is het aantal Grieken dat hun leningen niet langer kan of wil afbetalen. Door een nieuwe hypotheekwet kunnen verhuurders wanbetalers niet zomaar meer op straat zetten.De banken hebben een week om op de proppen te komen met een plan om hun kapitaalbuffers te versterken. Dat gebeurt in samenspraak met het speciaal daarvoor opgerichte Hellenic Financial Stability Fund. Dat fonds zoekt een deel van het kapitaal bij private investeerders. De beleidsmakers van de eurozone willen dat de banken de herkapitalisatie dit jaar nog afronden. De instellingen hebben immers een sleutelrol bij de heropstart van de Griekse economie. Ondanks de tekorten zijn de resultaten "bemoedigend." "Het benodigde kapitaal ligt fors lager dan de oorspronkelijke steunenveloppe van 25 miljard euro voor de banken", zegt de Duitse viceminister van Financiën Jens Spahn. De enveloppe is een onderdeel van het derde Griekse steunpakket, dat in juli door de Griekse schuldeisers is goedgekeurd. (NS)