De Grieken hebben alleen al in de voorbije twee dagen meer dan twee miljard euro van hun rekeningen afgehaald. Dat berichten Griekse media vrijdag op gezag van informatie uit bankenkringen. Experten riepen de burgers op de Griekse televisie nochtans op om 'niet ongerust' te worden.

'Bank marathon'

Van een 'run on the bank' is vooralsnog geen sprake, want daarvoor zijn de rijen voor de loketten en de automaten niet lang genoeg, maar er vloeit wel degelijk veel geld weg uit de Griekse spaarrekeningen. Volgens verscheidene Griekse media werd in januari tot aan de parlementsverkiezingen voor 11 miljard euro spaargeld opgehaald bij de banken. Om het fenomeen van de gestage geldophaling te duiden, verzon Andreas Koutras, een Griekse analist van een bank in Londen, de omschrijving 'bank marathon' . Volgens de analist is 'the smart money' of 'het grote geld' al lang naar het buitenland weggevloeid. Wat nu wegvloeit is het spaargeld van particulieren, aldus de analist in een toelichting aan het persbureau Bloomberg Het zou bovendien slechts in uitzonderlijke gevallen om spaarrekeningen gaan waarop meer dan 100.000 euro gestald staat.

Spaargeld niet in gevaar'

Na een ontmoeting donderdagavond benadrukten de voorzitter van de Griekse centrale bank Ioannis Stournaras en viceregeringsleider Giannis Dragasakis nog dat de Grieken zich geen zorgen hoeven te maken over hun spaarcenten. "Die zijn absoluut veilig", klonk het. Ook zullen er volgens Stournaras geen problemen opduiken met geldautomaten.

De Grieken halen uit angst voor een verslechtering van de financiële toestand van de banken al wekenlang hoge bedragen van hun rekeningen. Tot dusver kunnen de financiële instellingen een beroep doen op noodkredieten van de centrale bank. Wanneer de Europese centrale bank (ECB) echter de geldkraan zou dichtdraaien, moet Athene vermoedelijk het kapitaalverkeer gaan controleren. Denkbaar daarbij zijn limieten voor dagelijkse geldafhaling en voor stortingen naar het buitenland.

Volgens de meest recente gegevens van de Griekse centrale bank bedroeg het saldo van de deposito's bij de banken 160,3 miljard euro eind vorig jaar, tegenover 237,5 miljard in december 2009. (Belga/Bloomberg/BO).

De Grieken hebben alleen al in de voorbije twee dagen meer dan twee miljard euro van hun rekeningen afgehaald. Dat berichten Griekse media vrijdag op gezag van informatie uit bankenkringen. Experten riepen de burgers op de Griekse televisie nochtans op om 'niet ongerust' te worden.Van een 'run on the bank' is vooralsnog geen sprake, want daarvoor zijn de rijen voor de loketten en de automaten niet lang genoeg, maar er vloeit wel degelijk veel geld weg uit de Griekse spaarrekeningen. Volgens verscheidene Griekse media werd in januari tot aan de parlementsverkiezingen voor 11 miljard euro spaargeld opgehaald bij de banken. Om het fenomeen van de gestage geldophaling te duiden, verzon Andreas Koutras, een Griekse analist van een bank in Londen, de omschrijving 'bank marathon' . Volgens de analist is 'the smart money' of 'het grote geld' al lang naar het buitenland weggevloeid. Wat nu wegvloeit is het spaargeld van particulieren, aldus de analist in een toelichting aan het persbureau Bloomberg Het zou bovendien slechts in uitzonderlijke gevallen om spaarrekeningen gaan waarop meer dan 100.000 euro gestald staat.Na een ontmoeting donderdagavond benadrukten de voorzitter van de Griekse centrale bank Ioannis Stournaras en viceregeringsleider Giannis Dragasakis nog dat de Grieken zich geen zorgen hoeven te maken over hun spaarcenten. "Die zijn absoluut veilig", klonk het. Ook zullen er volgens Stournaras geen problemen opduiken met geldautomaten. De Grieken halen uit angst voor een verslechtering van de financiële toestand van de banken al wekenlang hoge bedragen van hun rekeningen. Tot dusver kunnen de financiële instellingen een beroep doen op noodkredieten van de centrale bank. Wanneer de Europese centrale bank (ECB) echter de geldkraan zou dichtdraaien, moet Athene vermoedelijk het kapitaalverkeer gaan controleren. Denkbaar daarbij zijn limieten voor dagelijkse geldafhaling en voor stortingen naar het buitenland.Volgens de meest recente gegevens van de Griekse centrale bank bedroeg het saldo van de deposito's bij de banken 160,3 miljard euro eind vorig jaar, tegenover 237,5 miljard in december 2009. (Belga/Bloomberg/BO).