Eurostat kon voor zijn berekeningen pas begin april de officiële gegevens van de lidstaten voor 2009 inkijken. Op basis van die gegevens publiceert het statistiekbureau van de Europese Unie (EU) de cijfers over begrotingstekorten en staatsschuld.

Eurostat had dus voor alle duidelijkheid geen aandeel in de berekeningen die de Griekse regering eerder naar voren schoof. Een functionaris bij Eurostat wijst er in dat verband op dat het normaal is dat er een verschil bestaat tussen ramingen en officiële cijfers.

Nu het Grieks begrotingstekort voor 2009 nog hoger blijkt dan eerder werd aangenomen, dreigen de Grieken het nog moeilijker te krijgen. Investeerders hebben al een tijd geen vertrouwen meer in de financiële slagkracht van Athene en eisen uitzonderlijk hoge rentevoeten om het land geld te lenen.

De Europese Commissie herhaalde dat Griekenland "op weg blijft om het tekort dit jaar met vier procent te verminderen". Het dagelijks bestuur van de Europese Unie maakt in mei een nieuwe evaluatie van de budgettaire toestand in Griekenland. Aangenomen wordt dat het land aangemaand zal worden om bijkomende inspanningen te doen in 2011 en 2012.

Eurostat kon voor zijn berekeningen pas begin april de officiële gegevens van de lidstaten voor 2009 inkijken. Op basis van die gegevens publiceert het statistiekbureau van de Europese Unie (EU) de cijfers over begrotingstekorten en staatsschuld. Eurostat had dus voor alle duidelijkheid geen aandeel in de berekeningen die de Griekse regering eerder naar voren schoof. Een functionaris bij Eurostat wijst er in dat verband op dat het normaal is dat er een verschil bestaat tussen ramingen en officiële cijfers. Nu het Grieks begrotingstekort voor 2009 nog hoger blijkt dan eerder werd aangenomen, dreigen de Grieken het nog moeilijker te krijgen. Investeerders hebben al een tijd geen vertrouwen meer in de financiële slagkracht van Athene en eisen uitzonderlijk hoge rentevoeten om het land geld te lenen. De Europese Commissie herhaalde dat Griekenland "op weg blijft om het tekort dit jaar met vier procent te verminderen". Het dagelijks bestuur van de Europese Unie maakt in mei een nieuwe evaluatie van de budgettaire toestand in Griekenland. Aangenomen wordt dat het land aangemaand zal worden om bijkomende inspanningen te doen in 2011 en 2012.