Het Ifo-instituut maakte de rekening voor de Duitse belastingbetaler in het geval Griekenland bankroet gaat. Dat gebeurt aan de hand van twee scenario's:

- Griekenland stapt uit de eurozone (Grexit)
- Griekenland blijft lid van de eurozone

Als Griekenland bankroet gaat en uit de eurozone treedt, slikt de Duitse overheid een verlies tot 82 miljard euro. Als Griekenland binnen de eurozone blijft en failliet gaat, wordt er gerekend op een verlies tot 89 miljard euro.

Het Ifo-insituut bracht voor zijn kostenbalans de twee reddingsoperaties, de aankoop van Griekse staatsobligaties door de centrale banken van de eurolanden, de onevenredige uitgifte van bankbiljetten en de verplichtingen van de Griekse bankensector aan de Griekse centrale bank in rekening.

De verliezen op afschrijvingen voor Duitse banken, verzekeraars en andere private schuldeisers werden niet in rekening gebracht. (BO)

Het Ifo-instituut maakte de rekening voor de Duitse belastingbetaler in het geval Griekenland bankroet gaat. Dat gebeurt aan de hand van twee scenario's: - Griekenland stapt uit de eurozone (Grexit) - Griekenland blijft lid van de eurozone Als Griekenland bankroet gaat en uit de eurozone treedt, slikt de Duitse overheid een verlies tot 82 miljard euro. Als Griekenland binnen de eurozone blijft en failliet gaat, wordt er gerekend op een verlies tot 89 miljard euro. Het Ifo-insituut bracht voor zijn kostenbalans de twee reddingsoperaties, de aankoop van Griekse staatsobligaties door de centrale banken van de eurolanden, de onevenredige uitgifte van bankbiljetten en de verplichtingen van de Griekse bankensector aan de Griekse centrale bank in rekening. De verliezen op afschrijvingen voor Duitse banken, verzekeraars en andere private schuldeisers werden niet in rekening gebracht. (BO)