Griekenland in de etalage: 'Welke Griekse kroonjuwelen staan te koop?'

Griekenland in de etalage: 'Welke Griekse kroonjuwelen staan te koop?'
© reuters

Thermische bronnen © reuters

Ja, blijkbaar beschikt Griekenland over thermische warmwaterbronnen. Er zijn er vier, geschikt voor een investering in zogenaamd 'wellness-toerisme'.

De internationale luchthaven van Athene © reuters

Griekenland houdt tot 25 procent van de aandelen in de luchthaven, die in 2001 werd geopend. Via het privatiseringsfonds staat 30 procent van de aandelen te koop. De rest is in handen van particuliere bedrijven en een aantal families.

The Athens Water Supply and Sewerage Company (EYDAP) © reuters

Het bedrijf heeft de exclusieve rechten op watertoevoer naar het oostelijke gedeelte van het Griekse vasteland, dat Athene omvat. Het privatiseringsfonds zal 61 procent van de aandelen verkopen. Het bedrijf staat ook genoteerd op de beurs van Athene.

Boutique hotels © reuters

Deze categorie behoort tot de sectoren waarin de Griekse overheid een actieve rol heeft gespeeld. Er bestaan in het hele land 15 van die boutique hotels om in te investeren. De Griekse regering begon met de bouw ervan in de jaren 1960 om het toerisme te stimuleren. Nu worden ze geveild en ze ogen prachtig.

Hellenic Petroleum © reuters

Hellenic Petroleum is goed voor ongeveer tweederde van de Griekse raffinagecapaciteit en zorgt voor de export naar Cyprus, Servië, Albanië, Montenegro en Bulgarije. Iets meer dan 35 procent van het bedrijf wordt geveild. Hellenic Petroleum staat ook genoteerd op de beurs van Athene.

Hellenic Post © reuters

Hermes schudt zijn hoofd. Dit is het Griekse postkantoornetwerk en 90 procent ervan staat te koop. Het telt 750 verkooppunten over de hele natie en wordt binnenkort geprivatiseerd.

Peace and Friendship Stadium © reuters

Het stadion werd geopend in 1985 en gerenoveerd in 2004. Het stadion speelde gastheer voor het Griekse basketbalteam Olympiacos, en Phil Collins en Gloria Estefan traden er op. Het is vijf kilometer verwijderd van Piraeus, de belangrijkste haven van Athene, en is bereikbaar via het openbaar vervoer. Het privatiseringsfonds wil het stadion en de ontwikkelingsrechten voor het gebied errond verkopen als 'één deal'.

Public Power Corporation © reuters

Het energiebedrijf telt 7,5 miljoen abonnees in Griekenland, op een totale bevolking van 11 miljoen. Het nutsbedrijf maakt gebruik van energie, voornamelijk uit gas en olie-installaties en gebruikt ook een aantal waterkrachtcentrales. Het privatiseringsfonds stelt 17 procent van de aandelen te koop.

De Egnatia Odos-snelweg © reuters

Meer dan een derde van de Grieken maakt gebruik van deze snelweg, die oost naar west doorkruist in het noorden van Griekenland. De snelweg vervoert ook een derde van het Griekse bruto binnenlands product en verbindt het land met Albanië, Bulgarije en Turkije.

Olympische Activa © reuters

Drie Olympische locaties uit 2004 staan te koop. The Schinia Rowing Center, het Markopoulo Equestrian Centre en het Galatsi Olympic Center in Athene worden verkocht in één verpakte deal. De locaties bieden plaats aan Olympische sporten zoals roeien, diverse hippische activiteiten, tafeltennis en ritmische gymnastiek.