Griekenland onderhandelt over de modaliteiten van de betaling van nog eens 130 miljard euro steun van de Europese Unie, het IMF en de banken. De Grieken hebben dit geld nodig voor de afbetaling van een massa schuldpapier dat over twee maanden vervalt. De schijf van 130 miljard euro is in oktober 2011 toegezegd op voorwaarde dat Griekenland nog eens fors zou saneren.

Met het mes op de keel dreigt Griekenland ermee de eurozone te verlaten. 'Als dit steunpakket niet wordt ondertekend, stappen wij uit de euro,' zei regeringswoordvoerder Pantelis Kapsis op de Griekse Skai TV.

De Griekse premier Lucas Papademos liet zaterdag nog weten dat zijn land 'alle mogelijke maatregelen' zal nemen om enerzijds een faillissement en anderzijds een exit uit de euro te vermijden.

De saneringen liggen erg moeilijk in Griekenland. De regering heeft schrik voor nieuwe rellen van een bevolking die het helemaal gehad heeft met besparingen.

Nieuwe besparingsmaatregelen komen neer op verdere verlaging van de pensioenen, nog meer ontslagen bij de ambtenaren en bezuinigingen in de gezondheidszorg.

Op 16 januari komen de Europese inspecteurs opnieuw aan in Athene. Ze zullen er de vooruitgang van de besparingen evalueren. Later deze maand worden nieuwe cijfers over de Griekse openbare schuld verwacht. Analysten vrezen dat die slechter zullen uitvallen dan tot nu toe gedacht. (EE)

Griekenland onderhandelt over de modaliteiten van de betaling van nog eens 130 miljard euro steun van de Europese Unie, het IMF en de banken. De Grieken hebben dit geld nodig voor de afbetaling van een massa schuldpapier dat over twee maanden vervalt. De schijf van 130 miljard euro is in oktober 2011 toegezegd op voorwaarde dat Griekenland nog eens fors zou saneren. Met het mes op de keel dreigt Griekenland ermee de eurozone te verlaten. 'Als dit steunpakket niet wordt ondertekend, stappen wij uit de euro,' zei regeringswoordvoerder Pantelis Kapsis op de Griekse Skai TV. De Griekse premier Lucas Papademos liet zaterdag nog weten dat zijn land 'alle mogelijke maatregelen' zal nemen om enerzijds een faillissement en anderzijds een exit uit de euro te vermijden. De saneringen liggen erg moeilijk in Griekenland. De regering heeft schrik voor nieuwe rellen van een bevolking die het helemaal gehad heeft met besparingen. Nieuwe besparingsmaatregelen komen neer op verdere verlaging van de pensioenen, nog meer ontslagen bij de ambtenaren en bezuinigingen in de gezondheidszorg. Op 16 januari komen de Europese inspecteurs opnieuw aan in Athene. Ze zullen er de vooruitgang van de besparingen evalueren. Later deze maand worden nieuwe cijfers over de Griekse openbare schuld verwacht. Analysten vrezen dat die slechter zullen uitvallen dan tot nu toe gedacht. (EE)