Waarnemers keken met belangstelling uit naar de deadline voor de terugbetaling van de lening aan het IMF. Wekenlang wordt al gespeculeerd over het nakende bankroet van het euroland, maar de regering is er kennelijk uiteindelijk tich in geslaagd haar betalingsverplichtingen te honoreren.

Griekenland heeft al sinds augustus 2014 geen geld meer ontvangen uit het internationale steunprogramma.

Moeizame onderhandelingen

De linkse regering in Athene voert moeizame onderhandelingen met haar Europese partners en het IMF over de hervormingen die ze moet doorvoeren in ruil voor de vrijmaking van vers geld. Er wordt momenteel nog ongeveer 7,2 miljard euro steun geblokkeerd. Ten laatste eind deze maand moeten deze gesprekken tot resultaat leiden.

Woensdag bogen experts van de eurolanden zich opnieuw over de stand van de onderhandelingen. Daarop deed in de Griekse pers het bericht de ronde dat de kredietverleners de Griekse regering zes dagen tijd geven om nieuwe voorstellen over het hervormingspakket te presenteren. Bij de Commissie wou donderdag niemand reageren op die vermeende deadline.

"We boeken vooruitgang", zei een woordvoerder enkel, eraan toevoegend dat "de volgende etappe" de eerder geplande bijeenkomst van de ministers van Financiën op 24 april in Riga is.

Akkoord tegen 24 april?

Ook de Griekse regering lijkt het vizier nu te richten op 24 april. Minister van Staat Alekos Flambouraris verklaarde donderdag althans op televisie dat de regering de onderhandelingen tegen die datum wil afronden. "Op de bijeenkomst van de eurogroep (de raad van ministers van Financiën van de eurolanden, nvdr) zal er een volledig akkoord zijn", stelde de naaste medewerker van premier Alexis Tsipras.

Volgens regeringsbronnen kan Athene haar financiële verplichtingen deze maand nog nakomen. Woensdag nog slaagde de overheid erin om 1,14 miljard euro op te halen met obligaties op zes maanden. Voor de maand mei doemen echter nieuwe twijfels op. Dan moet Griekenland 760 miljoen euro terugbetalen aan het IMF, 320 miljoen euro interesten betalen en 2,8 miljard euro aan schuldpapier hernieuwen. (Belga/BO)

Waarnemers keken met belangstelling uit naar de deadline voor de terugbetaling van de lening aan het IMF. Wekenlang wordt al gespeculeerd over het nakende bankroet van het euroland, maar de regering is er kennelijk uiteindelijk tich in geslaagd haar betalingsverplichtingen te honoreren. Griekenland heeft al sinds augustus 2014 geen geld meer ontvangen uit het internationale steunprogramma.De linkse regering in Athene voert moeizame onderhandelingen met haar Europese partners en het IMF over de hervormingen die ze moet doorvoeren in ruil voor de vrijmaking van vers geld. Er wordt momenteel nog ongeveer 7,2 miljard euro steun geblokkeerd. Ten laatste eind deze maand moeten deze gesprekken tot resultaat leiden. Woensdag bogen experts van de eurolanden zich opnieuw over de stand van de onderhandelingen. Daarop deed in de Griekse pers het bericht de ronde dat de kredietverleners de Griekse regering zes dagen tijd geven om nieuwe voorstellen over het hervormingspakket te presenteren. Bij de Commissie wou donderdag niemand reageren op die vermeende deadline."We boeken vooruitgang", zei een woordvoerder enkel, eraan toevoegend dat "de volgende etappe" de eerder geplande bijeenkomst van de ministers van Financiën op 24 april in Riga is.Ook de Griekse regering lijkt het vizier nu te richten op 24 april. Minister van Staat Alekos Flambouraris verklaarde donderdag althans op televisie dat de regering de onderhandelingen tegen die datum wil afronden. "Op de bijeenkomst van de eurogroep (de raad van ministers van Financiën van de eurolanden, nvdr) zal er een volledig akkoord zijn", stelde de naaste medewerker van premier Alexis Tsipras. Volgens regeringsbronnen kan Athene haar financiële verplichtingen deze maand nog nakomen. Woensdag nog slaagde de overheid erin om 1,14 miljard euro op te halen met obligaties op zes maanden. Voor de maand mei doemen echter nieuwe twijfels op. Dan moet Griekenland 760 miljoen euro terugbetalen aan het IMF, 320 miljoen euro interesten betalen en 2,8 miljard euro aan schuldpapier hernieuwen. (Belga/BO)