De deposito's zijn volgens de financiële instellingen teruggevallen naar de laagste stand sinds het uitbreken van de schuldencrisis. De banken "bloeden leeg", schrijven Griekse media vrijdag. De Griekse banken zijn daardoor opnieuw aangewezen op noodkredieten van de centrale bank van het op het faillissement afstevenende land.

Volgens de conservatieve krant Kathimerini hebben de Grieken ondertussen zowat 15 miljard euro in cash geld gehamsterd. De angst neemt toe in het Zuid-Europese land dat de dramatische financiële situatie nog erger kan worden, wanneer de nieuwe regering van de linkse premier Alexis Tsipras en de EU niet snel tot een overeenkomst komen voor de Griekse hervormingsplannen.

"Balkan bereidt zich voor op Grieks failliet"

Ondertussen bereiden de landen in het zuidoosten van Europa zich voor op een mogelijk faillissement van Griekenland, meldt Kathimerini.

Volgens de krant hebben de centrale banken van Bulgarije, Albanië, Roemenië, Servië, Cyprus, Macedonië en Turkije de lokale dochterbedrijven van de Griekse banken opgedragen de portefeuilles met Griekse staatsobligaties en kredieten af te stoten. Daarmee worden de Griekse banken praktisch onder quarantaine geplaatst, aldus de krant.

De vier grootste Griekse banken National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus en Eurobank hebben een sterke aanwezigheid in die landen met 2.500 filialen en circa 40.000 werknemers. (Belga/NS)

De deposito's zijn volgens de financiële instellingen teruggevallen naar de laagste stand sinds het uitbreken van de schuldencrisis. De banken "bloeden leeg", schrijven Griekse media vrijdag. De Griekse banken zijn daardoor opnieuw aangewezen op noodkredieten van de centrale bank van het op het faillissement afstevenende land. Volgens de conservatieve krant Kathimerini hebben de Grieken ondertussen zowat 15 miljard euro in cash geld gehamsterd. De angst neemt toe in het Zuid-Europese land dat de dramatische financiële situatie nog erger kan worden, wanneer de nieuwe regering van de linkse premier Alexis Tsipras en de EU niet snel tot een overeenkomst komen voor de Griekse hervormingsplannen. Ondertussen bereiden de landen in het zuidoosten van Europa zich voor op een mogelijk faillissement van Griekenland, meldt Kathimerini. Volgens de krant hebben de centrale banken van Bulgarije, Albanië, Roemenië, Servië, Cyprus, Macedonië en Turkije de lokale dochterbedrijven van de Griekse banken opgedragen de portefeuilles met Griekse staatsobligaties en kredieten af te stoten. Daarmee worden de Griekse banken praktisch onder quarantaine geplaatst, aldus de krant. De vier grootste Griekse banken National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus en Eurobank hebben een sterke aanwezigheid in die landen met 2.500 filialen en circa 40.000 werknemers. (Belga/NS)