De dreigende 'shutdown' van de Amerikaanse overheid jaagt de goudprijs de hoogte in.

Goud werd ten opzichte van vrijdag 3,40 dollar duurder, waarmee de prijs van een troy ounce (31,1 gram) uitkwam op 1.340,37 dollar (993,50 euro).

Het edelmetaal zet bovendien zijn beste kwartaal in een jaar tijd neer, met een prijsstijging van 9 procent tussen juli en september. In de drie kwartalen vóór juli van dit jaar was de prijs in totaal met meer dan 30 procent gedaald.

Begrotingsperikelen

De stijging van de prijs van het goud, dat beschouwd wordt als een veilige haven, is een gevolg van de dreigende sluiting of 'shutdown' van de Amerikaanse overheid.

Het Congres moet tot een begrotingsakkoord trachten te komen. Als er geen extra financiële ruimte komt, bereikt de overheid morgen (1 oktober) het schuldenplafond en treden automatische besparingen in werking. Concreet worden dan niet-essentiële overheidsdiensten stilgelegd en zullen naar schatting 800.000 federale ambtenaren onbetaald thuis komen te zitten. Het is 17 jaar geleden - van 1996 onder toenmalig president Bill Clinton - dat dit nog eens gebeurde. Het water tussen Democraten en Republikeinen is echter zeer diep. (ANP/Belga/KVDA)

De dreigende 'shutdown' van de Amerikaanse overheid jaagt de goudprijs de hoogte in. Goud werd ten opzichte van vrijdag 3,40 dollar duurder, waarmee de prijs van een troy ounce (31,1 gram) uitkwam op 1.340,37 dollar (993,50 euro). Het edelmetaal zet bovendien zijn beste kwartaal in een jaar tijd neer, met een prijsstijging van 9 procent tussen juli en september. In de drie kwartalen vóór juli van dit jaar was de prijs in totaal met meer dan 30 procent gedaald. Begrotingsperikelen De stijging van de prijs van het goud, dat beschouwd wordt als een veilige haven, is een gevolg van de dreigende sluiting of 'shutdown' van de Amerikaanse overheid. Het Congres moet tot een begrotingsakkoord trachten te komen. Als er geen extra financiële ruimte komt, bereikt de overheid morgen (1 oktober) het schuldenplafond en treden automatische besparingen in werking. Concreet worden dan niet-essentiële overheidsdiensten stilgelegd en zullen naar schatting 800.000 federale ambtenaren onbetaald thuis komen te zitten. Het is 17 jaar geleden - van 1996 onder toenmalig president Bill Clinton - dat dit nog eens gebeurde. Het water tussen Democraten en Republikeinen is echter zeer diep. (ANP/Belga/KVDA)