De nieuwe regering kan de lage olieprijs alvast goed gebruiken. Ons land verbruikt elke dag bijna 600.000 vaten olie. Het scheelt een aardige slok op de borrel van zowel begroting als handelsbalans wanneer daarvoor goed de helft minder voor moet worden neergeteld dan twee jaar geleden.

Ook de consument voelt het verschil: de prijs van huisbrandolie zakt in het midden van de winter naar het laagste peil in vijf jaar, terwijl de prijzen van diesel en benzine ook gevoelig naar beneden gaan.

Al die economische vreugde danken we aan de toenemende bezorgdheid over het mogelijke overaanbod aan olie. Landen als Irak en Rusland produceren recordvolumes, terwijl Canada en de VS massaal schalieolie oppompen, en Saoedi-Arabië om geostrategische redenen niet wil weten van een productievermindering.

Goedkope olie mag ons niet in slaap wiegen

In het verliezende kamp zitten olie-exporterende landen als Iran, Venezuela en Rusland, die een hogere prijs nodig hebben om hun begroting in evenwicht te houden, maar ook de oliebedrijven. De klappen die Total, Eni en andere kleppers krijgen, jagen de beurzen in het rood. Maar die bedrijven weten dat ze in een cyclische sector zetten.

Ook België kan zich daar maar beter bewust van blijven. Het post-olietijdperk is nog lang niet aangebroken, want zeker voor transport blijven we nog wel een paar decennia afhankelijk van fossiele brandstoffen. Maar er zijn best wel ontwikkelingen die verdere stimulansen verdienen: niet alleen biobrandstoffen, maar ook elektrische wagens, gekoppeld aan een vergroening van de stroomproductie. Ook de chemiesector speelt in op die tendens, met het groeiende aandeel van biochemie. De lagere olieprijs is een meevaller, maar hoe meer we onze afhankelijkheid van olie kunnen verminderen, hoe beter.

De nieuwe regering kan de lage olieprijs alvast goed gebruiken. Ons land verbruikt elke dag bijna 600.000 vaten olie. Het scheelt een aardige slok op de borrel van zowel begroting als handelsbalans wanneer daarvoor goed de helft minder voor moet worden neergeteld dan twee jaar geleden. Ook de consument voelt het verschil: de prijs van huisbrandolie zakt in het midden van de winter naar het laagste peil in vijf jaar, terwijl de prijzen van diesel en benzine ook gevoelig naar beneden gaan. Al die economische vreugde danken we aan de toenemende bezorgdheid over het mogelijke overaanbod aan olie. Landen als Irak en Rusland produceren recordvolumes, terwijl Canada en de VS massaal schalieolie oppompen, en Saoedi-Arabië om geostrategische redenen niet wil weten van een productievermindering. In het verliezende kamp zitten olie-exporterende landen als Iran, Venezuela en Rusland, die een hogere prijs nodig hebben om hun begroting in evenwicht te houden, maar ook de oliebedrijven. De klappen die Total, Eni en andere kleppers krijgen, jagen de beurzen in het rood. Maar die bedrijven weten dat ze in een cyclische sector zetten.Ook België kan zich daar maar beter bewust van blijven. Het post-olietijdperk is nog lang niet aangebroken, want zeker voor transport blijven we nog wel een paar decennia afhankelijk van fossiele brandstoffen. Maar er zijn best wel ontwikkelingen die verdere stimulansen verdienen: niet alleen biobrandstoffen, maar ook elektrische wagens, gekoppeld aan een vergroening van de stroomproductie. Ook de chemiesector speelt in op die tendens, met het groeiende aandeel van biochemie. De lagere olieprijs is een meevaller, maar hoe meer we onze afhankelijkheid van olie kunnen verminderen, hoe beter.