Fannie Mae en Freddie Mac die voordien op eigen benen stonden, zijn tijdens uitbreken van de crisis overgenomen door de Amerikaanse overheid. Daarbij is al meer dan 148 miljard dollar overheidsgeld in die verlieslatende instellingen gepompt.

Het aandeel van Fannie Mae en Freddie Mac in de hypotheekmarkt is groot; samen hebben ze een portefeuille van ongeveer 4 biljoen dollar op een totale markt van 11 biljoen.

Minister van Financiën Timothy Geithner zegt dat het Witte Huis pas volgend jaar een plan zal voorleggen.

De bail out van Fannie Mae en Freddie Mac door de Amerikaanse overheid heeft voor heel wat wrevel bij de publieke opinie gezorgd. Tijdens de hausse op de Amerikaanse woningenmarkt streken de toen nog zelfstandige instellingen grote winsten op.

"Het Witte Huis zal geen hervorming steunen die de winsten voor de privé-sector subsidieert met belastinggeld", zei minister Timothy Geithner.

Maar experts gaan er van uit dat de overheid toch nog een grote rol zal spelen en bijvoorbeeld een garantie zal geven voor producten die afgeleid zijn van hypotheekleningen.

Fannie Mae en Freddie Mac die voordien op eigen benen stonden, zijn tijdens uitbreken van de crisis overgenomen door de Amerikaanse overheid. Daarbij is al meer dan 148 miljard dollar overheidsgeld in die verlieslatende instellingen gepompt. Het aandeel van Fannie Mae en Freddie Mac in de hypotheekmarkt is groot; samen hebben ze een portefeuille van ongeveer 4 biljoen dollar op een totale markt van 11 biljoen. Minister van Financiën Timothy Geithner zegt dat het Witte Huis pas volgend jaar een plan zal voorleggen. De bail out van Fannie Mae en Freddie Mac door de Amerikaanse overheid heeft voor heel wat wrevel bij de publieke opinie gezorgd. Tijdens de hausse op de Amerikaanse woningenmarkt streken de toen nog zelfstandige instellingen grote winsten op. "Het Witte Huis zal geen hervorming steunen die de winsten voor de privé-sector subsidieert met belastinggeld", zei minister Timothy Geithner. Maar experts gaan er van uit dat de overheid toch nog een grote rol zal spelen en bijvoorbeeld een garantie zal geven voor producten die afgeleid zijn van hypotheekleningen.