De holding zit in slechte papieren door de val van het aandeel Dexia, waarvan ze een van de belangrijkste aandeelhouders is. Dat staat vrijdag in De Standaard en De Tijd.

De Gemeentelijke Holding heeft een belang van 14 procent in Dexia. Die aandelen staan voor 2,1 miljard euro in de boeken, maar ze zijn op de beurs nog maar 560 miljoen euro waard.

Daardoor staat het eigen vermogen van de holding virtueel in het rood. Daar staan voor 1,7 miljard euro schulden tegenover. "Een dramatische situatie dus. Vandaar

dat de holding een overheidswaarborg nodig heeft om nog geld te kunnen ontlenen", schrijft De Standaard. De huidige gewestwaarborgen, in totaal 125 miljoen euro, lopen af op 30 juni. De Gemeentelijke Holding heeft nu een verlenging tot eind dit jaar gevraagd. Bovendien wil ze de waarborg verdubbeld zien, schrijft De Tijd.

Volgens De Standaard menen personen vertrouwd met het dossier dat 250 miljoen euro nog onvoldoende zal zijn. De Vlaamse regering is goed voor de helft van de bestaande gewestwaarborgen, het Waals gewest voor 35 procent en Brussel voor de rest. Vlaanderen zal voorwaarden koppelen aan de waarborg. (DS/De Tijd/Belga)

De holding zit in slechte papieren door de val van het aandeel Dexia, waarvan ze een van de belangrijkste aandeelhouders is. Dat staat vrijdag in De Standaard en De Tijd. De Gemeentelijke Holding heeft een belang van 14 procent in Dexia. Die aandelen staan voor 2,1 miljard euro in de boeken, maar ze zijn op de beurs nog maar 560 miljoen euro waard. Daardoor staat het eigen vermogen van de holding virtueel in het rood. Daar staan voor 1,7 miljard euro schulden tegenover. "Een dramatische situatie dus. Vandaar dat de holding een overheidswaarborg nodig heeft om nog geld te kunnen ontlenen", schrijft De Standaard. De huidige gewestwaarborgen, in totaal 125 miljoen euro, lopen af op 30 juni. De Gemeentelijke Holding heeft nu een verlenging tot eind dit jaar gevraagd. Bovendien wil ze de waarborg verdubbeld zien, schrijft De Tijd. Volgens De Standaard menen personen vertrouwd met het dossier dat 250 miljoen euro nog onvoldoende zal zijn. De Vlaamse regering is goed voor de helft van de bestaande gewestwaarborgen, het Waals gewest voor 35 procent en Brussel voor de rest. Vlaanderen zal voorwaarden koppelen aan de waarborg. (DS/De Tijd/Belga)