Jos Peeters, managing partner van Capricorn venture partners, maakt zich grote zorgen. "Vorig jaar is er in ons land voor slechts 100 miljoen euro risicokapitaal geïnvesteerd, in slechts een kleine 100 projecten," vertelt Peeters. In de hoogdagen ging het om 300 à 400 miljoen. Ook in de rest van Europa is de appetijt om in jonge, innovatieve bedrijven te investeren klein. We zitten op het niveau van begin jaren 90, meent Peeters.

Dit maakt het voor beloftevolle bedrijven, die op zoek zijn naar enkele tientallen miljoenen, bijzonder moeilijk om Europees geld te vinden. Noodgedwongen moet dat geld dan gezocht worden bij Amerikaanse of Aziatische investeerders.

Jos Peeters vindt het van groot belang om de 250 miljard die op de Belgische spaarboekjes te vinden is, te activeren. "Met een half miljard tot 700 miljoen extra risicokapitaal zou ik al heel tevreden zijn," zegt hij. "Mijn houding naar de politiek is: als je niets hebt om te geven, pak dan ook niets af. Vlaanderen heeft de macht over het erfenisrecht, waarom zou je geen vrijstelling kunnen voorzien voor erfenissen die op langere termijn in de economie belegd zijn?"

Z-Talk Goossens, vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z of via deze link

Jos Peeters, managing partner van Capricorn venture partners, maakt zich grote zorgen. "Vorig jaar is er in ons land voor slechts 100 miljoen euro risicokapitaal geïnvesteerd, in slechts een kleine 100 projecten," vertelt Peeters. In de hoogdagen ging het om 300 à 400 miljoen. Ook in de rest van Europa is de appetijt om in jonge, innovatieve bedrijven te investeren klein. We zitten op het niveau van begin jaren 90, meent Peeters. Dit maakt het voor beloftevolle bedrijven, die op zoek zijn naar enkele tientallen miljoenen, bijzonder moeilijk om Europees geld te vinden. Noodgedwongen moet dat geld dan gezocht worden bij Amerikaanse of Aziatische investeerders. Jos Peeters vindt het van groot belang om de 250 miljard die op de Belgische spaarboekjes te vinden is, te activeren. "Met een half miljard tot 700 miljoen extra risicokapitaal zou ik al heel tevreden zijn," zegt hij. "Mijn houding naar de politiek is: als je niets hebt om te geven, pak dan ook niets af. Vlaanderen heeft de macht over het erfenisrecht, waarom zou je geen vrijstelling kunnen voorzien voor erfenissen die op langere termijn in de economie belegd zijn?"