Het Amerikaanse ratingbureau Standard and Poor's (S&P) heeft de kredietwaardigheid van Italië verlaagd van A+ naar A. Volgens S&P werd de beslissing genomen omdat de groeivooruitzichten van de Italiaanse economie te wensen overlaten. Een lagere kredietwaardigheid voor Italië betekent onrechtstreeks een toenemende vrees voor een uitdeinende schuldencrisis in de eurozone.

Winst in Milaan

Van die vrees was op de Europese beurzen dinsdag evenwel nauwelijks iets te merken. De beurzen van Amsterdam en Parijs tekenen na de slotbel een winst op van respectievelijk 1,79 en 1,50 procent. In Frankfurt steeg de DAX-index zelfs tot 2,88 procent. Zelfs op de beurs van Milaan sloot de sterindex FTSE Mib - ondanks de Italiaanse kredietverlaging - af met een winst van 1,91 procent tot 14.356 punten.

Bel20

De Bel20 op Euronext Brussel sloot de beursdag af met +1,52 procent winst tot 2.132,73 punten. De bankaandelen, die de afgelopen weken en maanden het zwaarst te lijden hadden onder de schuldencrisis, presteren wisselvallig. In Brussel kon KBC dinsdagnamiddag op een bepaald moment zelfs rekenen op een winst van +1,30 procent, maar sloot uiteindelijk af met 0,36 procent verlies. Dexia zakte 1,75 procent in het rood, terwijl verzekeraar Ageas 2,51 procent in de plus noteerde.

BNP Paribas krijgt klappen

In Parijs kijkt BNP Paribas aan tegen een verlies van -6,51 procent. De voorzitter van de raad van bestuur bij BNPP, Michel Pébereau, verzekerde dinsdag op de radio RTL dat de Franse banken geen enkele hulp nodig hebben, en ook niet geherkapitaliseerd moeten worden. Société Générale zag dinsdag 3 procent verdampen.

Kelderend beleggersvertrouwen

Behalve de kredietverlaging van Italië kwam uit Duitsland nog het nieuws dat de ZEW-index, die het beleggersvertrouwen meet, in september voor de zevende opeenvolgende maal gezakt is. De terugval van -37,6 tot - 43,3 is wel minder groot dan de prognose van -45 waar de analisten rekening mee hielden. (BO)

Het Amerikaanse ratingbureau Standard and Poor's (S&P) heeft de kredietwaardigheid van Italië verlaagd van A+ naar A. Volgens S&P werd de beslissing genomen omdat de groeivooruitzichten van de Italiaanse economie te wensen overlaten. Een lagere kredietwaardigheid voor Italië betekent onrechtstreeks een toenemende vrees voor een uitdeinende schuldencrisis in de eurozone.Winst in MilaanVan die vrees was op de Europese beurzen dinsdag evenwel nauwelijks iets te merken. De beurzen van Amsterdam en Parijs tekenen na de slotbel een winst op van respectievelijk 1,79 en 1,50 procent. In Frankfurt steeg de DAX-index zelfs tot 2,88 procent. Zelfs op de beurs van Milaan sloot de sterindex FTSE Mib - ondanks de Italiaanse kredietverlaging - af met een winst van 1,91 procent tot 14.356 punten.Bel20De Bel20 op Euronext Brussel sloot de beursdag af met +1,52 procent winst tot 2.132,73 punten. De bankaandelen, die de afgelopen weken en maanden het zwaarst te lijden hadden onder de schuldencrisis, presteren wisselvallig. In Brussel kon KBC dinsdagnamiddag op een bepaald moment zelfs rekenen op een winst van +1,30 procent, maar sloot uiteindelijk af met 0,36 procent verlies. Dexia zakte 1,75 procent in het rood, terwijl verzekeraar Ageas 2,51 procent in de plus noteerde.BNP Paribas krijgt klappenIn Parijs kijkt BNP Paribas aan tegen een verlies van -6,51 procent. De voorzitter van de raad van bestuur bij BNPP, Michel Pébereau, verzekerde dinsdag op de radio RTL dat de Franse banken geen enkele hulp nodig hebben, en ook niet geherkapitaliseerd moeten worden. Société Générale zag dinsdag 3 procent verdampen.Kelderend beleggersvertrouwenBehalve de kredietverlaging van Italië kwam uit Duitsland nog het nieuws dat de ZEW-index, die het beleggersvertrouwen meet, in september voor de zevende opeenvolgende maal gezakt is. De terugval van -37,6 tot - 43,3 is wel minder groot dan de prognose van -45 waar de analisten rekening mee hielden. (BO)