Kredietbeoordelaar Standard & Poor's besliste vrijdagavond om Frankrijk en Oostenrijk hun best mogelijke AAA-rating te ontnemen, waardoor geld lenen op de markten hen meer zal kosten. Ook de rating van Italië, Spanje, Cyprus, Portugal, Oostenrijk, Slovakije, Slovenië en Malta werd door S&P verlaagd.

Maandagmorgen startten de Europese beurzen met lichte verliezen van -0,24 procent in Parijs, -0,58 procent in Madrid en -0,3 procent voor de Bel20 op Euronext Brussel. Rond 15u30 bleef het verlies van de Bel20 beperkt tot -0,43 procent, maar tegen sluitingstijd werd zelfs een lichte winst opgetekend van 0,19 procent tot 2.129,3 punten. De beurs van Parijs ging er met 0,89 procent op vooruit, die van Frankfurt met 1,23 procent, die van Londen met 0,37 procent en die van Milaan met 1,40 procent. De EuroStoxx50 boekte maandag 1 procent winst.

Portugal

Maandag kreeg Portugal wel een forse dreun op de obligatiemarkt. Het Zuid-Europese land zag de langetermijnrente met bijna 1 procent oplopen tot 12,3 procent. Bij de andere landen bleef de rente op het langlopend staatspapier vrijwel gelijk. De rente voor ons land schommelde rond de 4 procent, terwijl die van Frankrijk net boven de 3 procent balanceerde.

Griekenland

Beleggers blijven in ieder geval voorzichtig met het oog op de onderhandelingen over een schuldherschikking voor Griekenland. Vrijdag werden de onderhandelingen tussen Athene en de banken over een schuldherschikking opgeschort, toen bleek dat een akkoord nog steeds niet binnen handbereik lag.

Woensdag zouden volgens ingewijden de gesprekken opnieuw opgestart worden.

Azië

De toonaangevende Nikkei-index op de beurs van Tokio sloot met een verlies van 1,43 procent. Ook de beurzen in Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland starten de week met verliezen van 0,5 tot 1,2 procent. (Belga/BO/KVDA)

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's besliste vrijdagavond om Frankrijk en Oostenrijk hun best mogelijke AAA-rating te ontnemen, waardoor geld lenen op de markten hen meer zal kosten. Ook de rating van Italië, Spanje, Cyprus, Portugal, Oostenrijk, Slovakije, Slovenië en Malta werd door S&P verlaagd. Maandagmorgen startten de Europese beurzen met lichte verliezen van -0,24 procent in Parijs, -0,58 procent in Madrid en -0,3 procent voor de Bel20 op Euronext Brussel. Rond 15u30 bleef het verlies van de Bel20 beperkt tot -0,43 procent, maar tegen sluitingstijd werd zelfs een lichte winst opgetekend van 0,19 procent tot 2.129,3 punten. De beurs van Parijs ging er met 0,89 procent op vooruit, die van Frankfurt met 1,23 procent, die van Londen met 0,37 procent en die van Milaan met 1,40 procent. De EuroStoxx50 boekte maandag 1 procent winst. PortugalMaandag kreeg Portugal wel een forse dreun op de obligatiemarkt. Het Zuid-Europese land zag de langetermijnrente met bijna 1 procent oplopen tot 12,3 procent. Bij de andere landen bleef de rente op het langlopend staatspapier vrijwel gelijk. De rente voor ons land schommelde rond de 4 procent, terwijl die van Frankrijk net boven de 3 procent balanceerde. GriekenlandBeleggers blijven in ieder geval voorzichtig met het oog op de onderhandelingen over een schuldherschikking voor Griekenland. Vrijdag werden de onderhandelingen tussen Athene en de banken over een schuldherschikking opgeschort, toen bleek dat een akkoord nog steeds niet binnen handbereik lag. Woensdag zouden volgens ingewijden de gesprekken opnieuw opgestart worden. AziëDe toonaangevende Nikkei-index op de beurs van Tokio sloot met een verlies van 1,43 procent. Ook de beurzen in Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland starten de week met verliezen van 0,5 tot 1,2 procent. (Belga/BO/KVDA)