Volgens Europol heeft deze belastingontduiking de lidstaten al 5 miljard euro gekost. In ons land bleef de schade voor de schatkist beperkt tot 79 miljoen euro.

"Dat is de verdienste van Gemengde Ondersteuningscel Georganiseerde btw-fraude", zegt staatssecretaris Carl Devlies (CD&V), die de strijd tegen de fiscale fraude coördineert: "De cel heeft ook de klassieke btw-fraude kunnen beperken tot 14,6 miljoen euro in 2009 of meer dan een halvering tegenover een jaar geleden. Samenwerking en gegevensuitwisseling tussen de diverse overheidsdiensten zijn de beste remedies tegen criminaliteit. Daarom heb ik bij het begin van mijn legislatuur het College van Topambtenaren opgericht, dat wekelijks de vooruitgang van ons actieplan bespreekt. Ondertussen keurde de ministerraad op 25 maart 2010 het samenwerkingsprotocol in de strijd tegen de ernstige en georganiseerde sociale fraude goed."

Ten slotte paste de overheid haar wetgeving aan. Sinds 18 januari 2010 is de zogenaamde verleggingsregeling in de btw van kracht. Dit betekent dat het niet meer de verkoper is die de btw moet aanrekenen, maar dat voortaan de koper deze btw moet betalen op de transactie van CO2-emissierechten en ze ook ineens in mindering kan brengen op zijn eigen btw-aangifte. De geldstroom van verschuldigde btw wordt op deze wijze drooggelegd, zodat criminele verkopers van uitstootrechten de btw niet mee in eigen zak kunnen steken.

E.P.

Volgens Europol heeft deze belastingontduiking de lidstaten al 5 miljard euro gekost. In ons land bleef de schade voor de schatkist beperkt tot 79 miljoen euro. "Dat is de verdienste van Gemengde Ondersteuningscel Georganiseerde btw-fraude", zegt staatssecretaris Carl Devlies (CD&V), die de strijd tegen de fiscale fraude coördineert: "De cel heeft ook de klassieke btw-fraude kunnen beperken tot 14,6 miljoen euro in 2009 of meer dan een halvering tegenover een jaar geleden. Samenwerking en gegevensuitwisseling tussen de diverse overheidsdiensten zijn de beste remedies tegen criminaliteit. Daarom heb ik bij het begin van mijn legislatuur het College van Topambtenaren opgericht, dat wekelijks de vooruitgang van ons actieplan bespreekt. Ondertussen keurde de ministerraad op 25 maart 2010 het samenwerkingsprotocol in de strijd tegen de ernstige en georganiseerde sociale fraude goed."Ten slotte paste de overheid haar wetgeving aan. Sinds 18 januari 2010 is de zogenaamde verleggingsregeling in de btw van kracht. Dit betekent dat het niet meer de verkoper is die de btw moet aanrekenen, maar dat voortaan de koper deze btw moet betalen op de transactie van CO2-emissierechten en ze ook ineens in mindering kan brengen op zijn eigen btw-aangifte. De geldstroom van verschuldigde btw wordt op deze wijze drooggelegd, zodat criminele verkopers van uitstootrechten de btw niet mee in eigen zak kunnen steken. E.P.