Op de toonaangevende Amsterdamse gasmarkt, die bepalend is voor de rest van Europa, steeg de gasprijs dinsdag net voor 11 uur met ruim 10 procent tot bijna 126 euro per megawattuur. De TTF-gasprijs ligt daarmee nog altijd ruim onder de pieken van rond de 350 euro die eind augustus werden bereikt, maar is ruim vier keer hoger dan het gemiddelde in de afgelopen jaren.

Maandag werd gas al 16 procent duurder door de verwachting dat Europeanen de verwarming waarschijnlijk hoger moeten gaan zetten, nu het kouder dreigt te worden. De afgelopen tijd zorgde mild herfstweer juist voor een daling van de prijs. Het stookseizoen werd daardoor uitgesteld en de gasvoorraden konden verder worden opgevuld.

Volgens ingewijden kampt de Amerikaanse exporteur van vloeibaar gemaakt aardgas Freeport LNG in Texas echter nog altijd met een storing, die in juni begon. Het bedrijf heeft naar verluidt zijn afnemers gewaarschuwd dat de leveringen die voor november en december waren gepland, mogelijk geannuleerd worden doordat er nog altijd wordt gewerkt aan reparaties en wettelijke goedkeuringen voor de herstart van zijn fabriek.

De fabriek van Freeport LNG was voorheen goed voor ongeveer 15 procent van de Amerikaanse leveringen van lng. Het lagere aanbod van lng vergroot de concurrentie op de markt nu Europa en Azië hun gasvoorziening voor de wintermaanden willen veiligstellen, en dat stuwt de gasprijs.

Op de toonaangevende Amsterdamse gasmarkt, die bepalend is voor de rest van Europa, steeg de gasprijs dinsdag net voor 11 uur met ruim 10 procent tot bijna 126 euro per megawattuur. De TTF-gasprijs ligt daarmee nog altijd ruim onder de pieken van rond de 350 euro die eind augustus werden bereikt, maar is ruim vier keer hoger dan het gemiddelde in de afgelopen jaren. Maandag werd gas al 16 procent duurder door de verwachting dat Europeanen de verwarming waarschijnlijk hoger moeten gaan zetten, nu het kouder dreigt te worden. De afgelopen tijd zorgde mild herfstweer juist voor een daling van de prijs. Het stookseizoen werd daardoor uitgesteld en de gasvoorraden konden verder worden opgevuld.Volgens ingewijden kampt de Amerikaanse exporteur van vloeibaar gemaakt aardgas Freeport LNG in Texas echter nog altijd met een storing, die in juni begon. Het bedrijf heeft naar verluidt zijn afnemers gewaarschuwd dat de leveringen die voor november en december waren gepland, mogelijk geannuleerd worden doordat er nog altijd wordt gewerkt aan reparaties en wettelijke goedkeuringen voor de herstart van zijn fabriek. De fabriek van Freeport LNG was voorheen goed voor ongeveer 15 procent van de Amerikaanse leveringen van lng. Het lagere aanbod van lng vergroot de concurrentie op de markt nu Europa en Azië hun gasvoorziening voor de wintermaanden willen veiligstellen, en dat stuwt de gasprijs.