Op de Nederlandse termijnmarkt - de referentie voor gasprijzen in Europa - stijgt de prijs voor een megawattuur gas donderdag met meer dan 3 procent tot 176,5 euro. Op een maand tijd zijn de gasprijzen meer dan verdubbeld.

De nieuwe prijsopstoot kwam er nadat de capaciteit van de belangrijkste gaspijpleiding met Russisch gas richting Duitsland half juni met 60 procent werd verminderd. Er wordt voor een scenario gevreesd waarbij Rusland het jaarlijkse onderhoud van de leiding volgende week aanwendt om de capaciteit nog extra in te krimpen.

Op de Nederlandse termijnmarkt - de referentie voor gasprijzen in Europa - stijgt de prijs voor een megawattuur gas donderdag met meer dan 3 procent tot 176,5 euro. Op een maand tijd zijn de gasprijzen meer dan verdubbeld. De nieuwe prijsopstoot kwam er nadat de capaciteit van de belangrijkste gaspijpleiding met Russisch gas richting Duitsland half juni met 60 procent werd verminderd. Er wordt voor een scenario gevreesd waarbij Rusland het jaarlijkse onderhoud van de leiding volgende week aanwendt om de capaciteit nog extra in te krimpen.