Duitsland

De Duitse economie, de grootste van Europa, verliest vaart. In het tweede kwartaal, van april tot juni, groeide het bruto binnenlands product (bbp) met 0,4 procent tegenover het eerste kwartaal, zo maakte het Duitse statistiekbureau bekend. In het eerste kwartaal was er nog sprake van een groei met 0,7 procent.

De groei in het tweede kwartaal werd volgens het statistiekbureau vooral gedragen door de export. Ook de private consumptie en de overheidsuitgaven dragen bij tot de groei. De Duitse consument profiteerde van de lage olieprijzen en ook de lonen en pensioenen zijn wat gestegen. De arbeidsmarkt doet het eveneens goed: de werkloosheid in juli lag op het laagste niveau in 25 jaar. Bij de bedrijven werd er wel minder geïnvesteerd. En ook de bouwsector stagneerde.

Analisten hadden echter gerekend op een sterke afkoeling van de Duitse economie, met gemiddeld 0,2 procent groei. Uiteindelijk bleek de economie bij onze oosterburen beter stand te houden en ook voor de zomermaanden verwacht de Bundesbank een verdere versnelling.

Nederland

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van 2016 met 0,6 procent gegroeid ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het is voor het negende kwartaal op rij dat de economie bij onze noorderburen groeit.

Het tweede kwartaal in Nederland was even sterk als het eerste kwartaal. De groei was vooral te danken aan toenemende investeringen en extra consumptie. De huizenmarkt herstelde flink. Het Britse referendum over de brexit had nauwelijks invloed.

Italië

Minder goed nieuws was er voor de Italiaanse economie: die viel stil in het tweede kwartaal.

Begin dit jaar was er nog een groei van 0,3 procent, maar dat herstel is nu stilgevallen. Analisten hadden nochtans gerekend op een minieme groei van 0,1 à 0,2 procent. Het stilvallen van de economische groei in Italië is slecht nieuws voor de regering-Renzi, want het begrotingstekort en de schuldgraad van Italië dreigen hiermee nog op te lopen. (Belga/NS)

De Duitse economie, de grootste van Europa, verliest vaart. In het tweede kwartaal, van april tot juni, groeide het bruto binnenlands product (bbp) met 0,4 procent tegenover het eerste kwartaal, zo maakte het Duitse statistiekbureau bekend. In het eerste kwartaal was er nog sprake van een groei met 0,7 procent. De groei in het tweede kwartaal werd volgens het statistiekbureau vooral gedragen door de export. Ook de private consumptie en de overheidsuitgaven dragen bij tot de groei. De Duitse consument profiteerde van de lage olieprijzen en ook de lonen en pensioenen zijn wat gestegen. De arbeidsmarkt doet het eveneens goed: de werkloosheid in juli lag op het laagste niveau in 25 jaar. Bij de bedrijven werd er wel minder geïnvesteerd. En ook de bouwsector stagneerde. Analisten hadden echter gerekend op een sterke afkoeling van de Duitse economie, met gemiddeld 0,2 procent groei. Uiteindelijk bleek de economie bij onze oosterburen beter stand te houden en ook voor de zomermaanden verwacht de Bundesbank een verdere versnelling. De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van 2016 met 0,6 procent gegroeid ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het is voor het negende kwartaal op rij dat de economie bij onze noorderburen groeit. Het tweede kwartaal in Nederland was even sterk als het eerste kwartaal. De groei was vooral te danken aan toenemende investeringen en extra consumptie. De huizenmarkt herstelde flink. Het Britse referendum over de brexit had nauwelijks invloed. Minder goed nieuws was er voor de Italiaanse economie: die viel stil in het tweede kwartaal. Begin dit jaar was er nog een groei van 0,3 procent, maar dat herstel is nu stilgevallen. Analisten hadden nochtans gerekend op een minieme groei van 0,1 à 0,2 procent. Het stilvallen van de economische groei in Italië is slecht nieuws voor de regering-Renzi, want het begrotingstekort en de schuldgraad van Italië dreigen hiermee nog op te lopen. (Belga/NS)