Dat staat in de slotverklaring van de G20-top in het Zuid-Koreaanse Seoel. De G20 willen evolueren naar meer marktgedreven wisselkoerssystemen om de financiële markten stabieler te maken.

Tussen China en de VS zijn er al langer spanningen over de wisselkoers. De Amerikanen beschuldigen de Chinezen ervan de waarde van hun munt, de yuan, kunstmatig laag te houden. De VS hoopten deze kwestie uit te klaren op de G20-top in Seoel, maar elke verwijzing naar "ondergewaardeerde" munten werd op verzoek van China uit de eindtekst gehouden.

Die vrij vage eindverklaring spreekt over een "actieplan" waarvan de details zouden uitgewerkt worden bij latere ontmoetingen. De grootste economische spelers zullen "het groeiherstel, duurzame groei en stabiliteit op de financiële markten" verzekeren "door te evolueren naar wisselkoerssystemen die meer door de markten zijn gedreven" en "door de flexibiliteit van de wisselkoersen te versterken door geen competitieve devaluaties door te voeren".

De G20 waarschuwen verder voor "ongecoördineerd" economisch beleid "dat de situatie voor iedereen kan verergeren". Ze spraken ook af om de nieuwe normen voor de banken (Bazel III) volledig in te voeren.

Dat staat in de slotverklaring van de G20-top in het Zuid-Koreaanse Seoel. De G20 willen evolueren naar meer marktgedreven wisselkoerssystemen om de financiële markten stabieler te maken. Tussen China en de VS zijn er al langer spanningen over de wisselkoers. De Amerikanen beschuldigen de Chinezen ervan de waarde van hun munt, de yuan, kunstmatig laag te houden. De VS hoopten deze kwestie uit te klaren op de G20-top in Seoel, maar elke verwijzing naar "ondergewaardeerde" munten werd op verzoek van China uit de eindtekst gehouden. Die vrij vage eindverklaring spreekt over een "actieplan" waarvan de details zouden uitgewerkt worden bij latere ontmoetingen. De grootste economische spelers zullen "het groeiherstel, duurzame groei en stabiliteit op de financiële markten" verzekeren "door te evolueren naar wisselkoerssystemen die meer door de markten zijn gedreven" en "door de flexibiliteit van de wisselkoersen te versterken door geen competitieve devaluaties door te voeren". De G20 waarschuwen verder voor "ongecoördineerd" economisch beleid "dat de situatie voor iedereen kan verergeren". Ze spraken ook af om de nieuwe normen voor de banken (Bazel III) volledig in te voeren.