Er zouden verschillende scenario's zijn besproken op het ministerie van Financiën. Zo kan de overheid voor vijf jaar de grootste aandeelhouder worden van Deutsche Bank, waarna een fusie met Commerzbank plaatsvindt. Ook zou gesproken worden over een voorstel waarbij Deutsche Bank geld ophaalt bij Duitse industriebedrijven om Commerzbank te kopen. Een andere optie is de oprichting van een houdstermaatschappij met belangen in beide banken, aldus Focus.

Berlijn is grootaandeelhouder van Commerzbank, met een belang van 15 procent. De regering heeft vaker gezegd dat Duitsland sterke banken nodig heeft voor zijn exportgerichte economie. Een fusie van Deutsche Bank en Commerzbank zou hierin een rol kunnen spelen. In het verleden gingen al vaker geruchten de ronde dat de twee banken samen zouden kunnen gaan.

Banenverlies

Eerder dit jaar waren er nog berichten dat een topman van Deutsche Bank in gesprek was met grote aandeelhouders van Commerzbank over een samenvoeging. In de zomer van 2016 zouden de twee banken ook al eens over een samengaan hebben gepraat, maar toen hebben beslist op de eigen activiteiten te focussen. De speculaties over een fusie laaiden ook op nadat de Amerikaanse investeerder Cerberus in beide bedrijven een flink belang nam.

Een combinatie van Deutsche Bank en Commerzbank kan veel voordelen opleveren, omdat bijvoorbeeld dan veel bankfilialen in Duitsland dicht kunnen gaan. Daar staat tegenover dat het daarmee gepaard gaande banenverlies waarschijnlijk tot veel weerstand zal leiden bij de vakbonden.

Er zouden verschillende scenario's zijn besproken op het ministerie van Financiën. Zo kan de overheid voor vijf jaar de grootste aandeelhouder worden van Deutsche Bank, waarna een fusie met Commerzbank plaatsvindt. Ook zou gesproken worden over een voorstel waarbij Deutsche Bank geld ophaalt bij Duitse industriebedrijven om Commerzbank te kopen. Een andere optie is de oprichting van een houdstermaatschappij met belangen in beide banken, aldus Focus. Berlijn is grootaandeelhouder van Commerzbank, met een belang van 15 procent. De regering heeft vaker gezegd dat Duitsland sterke banken nodig heeft voor zijn exportgerichte economie. Een fusie van Deutsche Bank en Commerzbank zou hierin een rol kunnen spelen. In het verleden gingen al vaker geruchten de ronde dat de twee banken samen zouden kunnen gaan.Eerder dit jaar waren er nog berichten dat een topman van Deutsche Bank in gesprek was met grote aandeelhouders van Commerzbank over een samenvoeging. In de zomer van 2016 zouden de twee banken ook al eens over een samengaan hebben gepraat, maar toen hebben beslist op de eigen activiteiten te focussen. De speculaties over een fusie laaiden ook op nadat de Amerikaanse investeerder Cerberus in beide bedrijven een flink belang nam. Een combinatie van Deutsche Bank en Commerzbank kan veel voordelen opleveren, omdat bijvoorbeeld dan veel bankfilialen in Duitsland dicht kunnen gaan. Daar staat tegenover dat het daarmee gepaard gaande banenverlies waarschijnlijk tot veel weerstand zal leiden bij de vakbonden.