Het is voor Frédéric Deslypere een hels jaar geweest. "2012 was rock-'n-roll", lacht de CFO van Etex, de Belgische industriële groep die bouwmaterialen produceert.

Etex werkt in 45 landen en zette in 2012 een omzet neer van 3,168 miljard euro. De groep heeft zowat 18.000 mensen in dienst, van wie iets meer dan 1000 in België werken.

De jurist Deslypere begon in 1992 bij Etex nadat hij drie jaar gewerkt had in een internationaal advocatenkantoor in New York. Zijn loopbaan slingerde tussen het juridische en het financiële tot hij halverwege 2008 de pet van Group Finance Director kreeg.

2012 was het jaar nadat Etex via een joint venture 80 procent van de gipsactiviteiten van Lafarge in handen had gekregen, en tegelijk zijn participatie in een bestaande joint venture met Lafarge had verhoogd van 55 tot 80 procent. De rekening liep op tot 850 miljoen euro, die gefinancierd moest worden met een lening.

"Een deel daarvan bestond uit een tijdelijke lening die ons de tijd moest geven om in 2012 een obligatie van 450 miljoen euro in de markt te plaatsen. Voor ons was dat een primeur en de markt was begin 2012 niet gunstig. Het heeft dus wat tijd gekost. Maar in september slaagde de operatie toch. De doelstelling werd zelfs ruimschoots behaald: we haalden 75 miljoen op in Duitsland, waar Etex stevig ingeburgerd is, en 400 miljoen in België, de historische bakermat van de groep. We kunnen de toekomst nu met meer vertrouwen tegemoet zien dan in het begin van 2012."

Die belangrijke acquisitie van gipsactiviteiten was ook een katalysator om na te gaan wat het beste werkt bij Etex en Lafarge. Het doel was de administratieve en informaticaprocessen te verbeteren. "We mogen ook de operationele schok niet negeren die gepaard gaat met de integratie van een onderneming die de helft van je omzet draait", zegt Deslypere. "Een voorbeeld om te illustreren welke spanningen dat kan veroorzaken: we moeten het aantal gebruikers van ons SAP-systeem verdrievoudigen." Er is dus in 2013 nog heel wat werk aan de winkel. "Maar we doen gedreven voort", besluit de CFO. (B.M.)

Het is voor Frédéric Deslypere een hels jaar geweest. "2012 was rock-'n-roll", lacht de CFO van Etex, de Belgische industriële groep die bouwmaterialen produceert. Etex werkt in 45 landen en zette in 2012 een omzet neer van 3,168 miljard euro. De groep heeft zowat 18.000 mensen in dienst, van wie iets meer dan 1000 in België werken. De jurist Deslypere begon in 1992 bij Etex nadat hij drie jaar gewerkt had in een internationaal advocatenkantoor in New York. Zijn loopbaan slingerde tussen het juridische en het financiële tot hij halverwege 2008 de pet van Group Finance Director kreeg. 2012 was het jaar nadat Etex via een joint venture 80 procent van de gipsactiviteiten van Lafarge in handen had gekregen, en tegelijk zijn participatie in een bestaande joint venture met Lafarge had verhoogd van 55 tot 80 procent. De rekening liep op tot 850 miljoen euro, die gefinancierd moest worden met een lening. "Een deel daarvan bestond uit een tijdelijke lening die ons de tijd moest geven om in 2012 een obligatie van 450 miljoen euro in de markt te plaatsen. Voor ons was dat een primeur en de markt was begin 2012 niet gunstig. Het heeft dus wat tijd gekost. Maar in september slaagde de operatie toch. De doelstelling werd zelfs ruimschoots behaald: we haalden 75 miljoen op in Duitsland, waar Etex stevig ingeburgerd is, en 400 miljoen in België, de historische bakermat van de groep. We kunnen de toekomst nu met meer vertrouwen tegemoet zien dan in het begin van 2012." Die belangrijke acquisitie van gipsactiviteiten was ook een katalysator om na te gaan wat het beste werkt bij Etex en Lafarge. Het doel was de administratieve en informaticaprocessen te verbeteren. "We mogen ook de operationele schok niet negeren die gepaard gaat met de integratie van een onderneming die de helft van je omzet draait", zegt Deslypere. "Een voorbeeld om te illustreren welke spanningen dat kan veroorzaken: we moeten het aantal gebruikers van ons SAP-systeem verdrievoudigen." Er is dus in 2013 nog heel wat werk aan de winkel. "Maar we doen gedreven voort", besluit de CFO. (B.M.)