De rol van de drie grote kredietratingagentschappen, Standard & Poor's, Moody's en Fitch, werd ook al bekritiseerd door het IMF en de Europese Commissie, nadat ratingverlagingen van Grieks en Spaans staatspapier er de voorbije dagen toe bijdroegen dat de financiële markten kelderden.

"Ik ga de komende dagen documenten vrijgeven om de autoriteiten van de financiële markten toe te laten de ratingagentschappen te controleren en om zo meer bepaald na te gaan of ze de deontologische regels respecteren", aldus Lagarde.

De Europese Unie besliste reeds om het toezicht op de kredietbeoordelaars te zullen opvoeren.

De rol van de drie grote kredietratingagentschappen, Standard & Poor's, Moody's en Fitch, werd ook al bekritiseerd door het IMF en de Europese Commissie, nadat ratingverlagingen van Grieks en Spaans staatspapier er de voorbije dagen toe bijdroegen dat de financiële markten kelderden. "Ik ga de komende dagen documenten vrijgeven om de autoriteiten van de financiële markten toe te laten de ratingagentschappen te controleren en om zo meer bepaald na te gaan of ze de deontologische regels respecteren", aldus Lagarde. De Europese Unie besliste reeds om het toezicht op de kredietbeoordelaars te zullen opvoeren.