De reis van Noyer naar de VS is een reactie op de miljardenboete die BNP Paribas boven het hoofd hangt.

Volgens de New York Times had Noyer een ontmoeting met de procureur van Manhattan, Cyrus Vance. De krant beroept zich op bronnen dichtbij het dossier.

De Franse bankgouverneur liet verstaan dat mogelijke sancties tot 'vreselijke repercussies' zullen leiden, niet alleen voor BNP Paribas zelf -de grootste bank van Frankrijk waarvan de Belgische staat grootaandeelhouder is- maar ook voor het bankensysteem in zijn geheel.

Vorige week lekte uit dat BNP Paribas een boete riskeert van meer dan 10 miljard dollar, omdat het landen als Soedan en Cuba zou hebben geholpen te ontsnappen aan Amerikaanse sancties. In het slechtste geval zou BNP Paribas zelfs haar licentie kunnen verliezen, wat het doodsvonnis inluidt voor haar Amerikaanse activiteiten.

Waarnemers houden er rekening mee dat de Franse bank waarschijnlijk gedurende een beperkte periode verboden zal worden om transacties te bezegelen in Amerikaanse dollar.

De Franse politiek volgt het dossier van dichtbij op. Volgens de NYT zou president François Hollande het al aangekaart hebben bij het Witte Huis. Dinsdag zei minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius dat Frankrijk de bank zal verdedigen. "Als er fouten zijn gemaakt, is het normaal dat er een sanctie volgt. Maar die moet dan wel proportioneel een redelijk zijn. De bedragen nu zijn niet redelijk", luidde het in een interview op France 2. (AFP/BO)


De reis van Noyer naar de VS is een reactie op de miljardenboete die BNP Paribas boven het hoofd hangt. Volgens de New York Times had Noyer een ontmoeting met de procureur van Manhattan, Cyrus Vance. De krant beroept zich op bronnen dichtbij het dossier. De Franse bankgouverneur liet verstaan dat mogelijke sancties tot 'vreselijke repercussies' zullen leiden, niet alleen voor BNP Paribas zelf -de grootste bank van Frankrijk waarvan de Belgische staat grootaandeelhouder is- maar ook voor het bankensysteem in zijn geheel. Vorige week lekte uit dat BNP Paribas een boete riskeert van meer dan 10 miljard dollar, omdat het landen als Soedan en Cuba zou hebben geholpen te ontsnappen aan Amerikaanse sancties. In het slechtste geval zou BNP Paribas zelfs haar licentie kunnen verliezen, wat het doodsvonnis inluidt voor haar Amerikaanse activiteiten. Waarnemers houden er rekening mee dat de Franse bank waarschijnlijk gedurende een beperkte periode verboden zal worden om transacties te bezegelen in Amerikaanse dollar. De Franse politiek volgt het dossier van dichtbij op. Volgens de NYT zou president François Hollande het al aangekaart hebben bij het Witte Huis. Dinsdag zei minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius dat Frankrijk de bank zal verdedigen. "Als er fouten zijn gemaakt, is het normaal dat er een sanctie volgt. Maar die moet dan wel proportioneel een redelijk zijn. De bedragen nu zijn niet redelijk", luidde het in een interview op France 2. (AFP/BO)