Frankrijk voert een taks op financiële transacties in, een zogenaamde tobintaks. De taks van 0,1 procent kan vanaf augustus in Frankrijk gelden.

President Nicolas Sarkozy hoopt met de belasting "een schok teweeg te brengen" en vervolgens de andere Europese landen over de streep te trekken.

Om de concurrentiekracht van Frankrijk te herstellen kondigde Sarkozy voorts een verhoging van de btw aan voor de financiering van de sociale zekerheid, die vandaag enkel ten laste is van de werkgevers en werknemers. De regering zal een btw-verhoging van "1,6 punt" voorstellen als compensatie voor de verlichting van de sociale lasten die op de bedrijven wegen. "Deze maatregel wordt pas vanaf 1 oktober van kracht."

'Europa niet langer aan afgrond'

Over de crisis rond de euro zei Sarkozy in het interview met verscheidene Franse tv-stations dat de toestand aan het bedaren is en "zich stabiliseert". Hij meent dat "Europa niet langer aan de rand van de afgrond staat". (Belga/KVDA)

Frankrijk voert een taks op financiële transacties in, een zogenaamde tobintaks. De taks van 0,1 procent kan vanaf augustus in Frankrijk gelden. President Nicolas Sarkozy hoopt met de belasting "een schok teweeg te brengen" en vervolgens de andere Europese landen over de streep te trekken. Om de concurrentiekracht van Frankrijk te herstellen kondigde Sarkozy voorts een verhoging van de btw aan voor de financiering van de sociale zekerheid, die vandaag enkel ten laste is van de werkgevers en werknemers. De regering zal een btw-verhoging van "1,6 punt" voorstellen als compensatie voor de verlichting van de sociale lasten die op de bedrijven wegen. "Deze maatregel wordt pas vanaf 1 oktober van kracht." 'Europa niet langer aan afgrond' Over de crisis rond de euro zei Sarkozy in het interview met verscheidene Franse tv-stations dat de toestand aan het bedaren is en "zich stabiliseert". Hij meent dat "Europa niet langer aan de rand van de afgrond staat". (Belga/KVDA)