De economie van Frankrijk is in het eerste kwartaal van dit jaar gekrompen met 0,2 procent. Dat is evenveel als in het vorige kwartaal en dus komen onze zuiderburen in hun tweede recessie in vier jaar tijd terecht. De economie van Duitsland is licht gegroeid met 0,1 procent.

Dat blijkt uit cijfers van de Franse en Duitse statistiekenbureaus.

Frankrijk

De recessie in Frankrijk raakt bekend uitgerekend op de dag dat François Hollande precies één jaar president is. De socialist legde de eed af op 15 mei 2012.

De werkloosheidsgraad in Frankrijk bedraagt 10,6 procent. Dat cijfer ligt lager dan het gemiddelde in de eurozone (circa 12 procent) maar zal volgens analisten nog verder oplopen. Het Franse overheidstekort bedraagt 3,9 procent van het bbp, waar de Europese Unie maximaal 3 procent eist.

Duitsland

De groei van de Duitse economie, de sterkste van de eurozone, was lager dan verwacht. Economen hadden gemiddeld op een vooruitgang van 0,3 procent gerekend. De groei van 0,1 procent volgt op een krimp van 0,7 procent in de laatste drie maanden 2012. Vergeleken met een jaar geleden is de economie van Duitsland met 1,4 procent gekrompen.

Duitsland wijt het teleurstellende groeicijfer deels aan de lange en koude winter. Die remde de bouwsector af.

De economie van Frankrijk is in het eerste kwartaal van dit jaar gekrompen met 0,2 procent. Dat is evenveel als in het vorige kwartaal en dus komen onze zuiderburen in hun tweede recessie in vier jaar tijd terecht. De economie van Duitsland is licht gegroeid met 0,1 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Franse en Duitse statistiekenbureaus. Frankrijk De recessie in Frankrijk raakt bekend uitgerekend op de dag dat François Hollande precies één jaar president is. De socialist legde de eed af op 15 mei 2012. De werkloosheidsgraad in Frankrijk bedraagt 10,6 procent. Dat cijfer ligt lager dan het gemiddelde in de eurozone (circa 12 procent) maar zal volgens analisten nog verder oplopen. Het Franse overheidstekort bedraagt 3,9 procent van het bbp, waar de Europese Unie maximaal 3 procent eist. Duitsland De groei van de Duitse economie, de sterkste van de eurozone, was lager dan verwacht. Economen hadden gemiddeld op een vooruitgang van 0,3 procent gerekend. De groei van 0,1 procent volgt op een krimp van 0,7 procent in de laatste drie maanden 2012. Vergeleken met een jaar geleden is de economie van Duitsland met 1,4 procent gekrompen. Duitsland wijt het teleurstellende groeicijfer deels aan de lange en koude winter. Die remde de bouwsector af.