De AAA-rating van Frankrijk, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk komen dit jaar onder druk te staan. Dat meldt kredietbeoordelaaar Fitch.

Volgens Fitch kampen de drie landen met een zwakke economische groei en te hoge schulden.

"De triple A-ratings staan onder druk," zei Ian Linnell, manager bij Fitch, tijdens een briefing in Londen. "De schulden zijn in verhouding tot het bbp aanzienlijk in vergelijking met voorgaande periodes", verduidelijkte hij. "In het bijzonder de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk kampen met een 'negative outlook'. Dat is het gevolg van een zoekend fiscaal beleid in combinatie met een beperkte tot verwaarloosbare economische groei", aldus Linnell.

De VS mogen zich alvast aan een 'formele beoordeling' van de kredietbeoordelaar verwachten als de overheid er binnenkort niet in slaagt een akkoord te bereiken over het verhogen van het schuldenplafond van het land.

De VS genieten bij Fitch op dit moment nog een AAA-rating, maar die andere kredietbeoordelaar Standard & Poor's gaf de Amerikanen al een lagere AA+ waardering. Moody's waardeert de VS met een Aaa-rating.

De Britten krijgen zowel van Moody's als Standard & Poor's nog de hoogste rating. Frankrijk geniet de tweede hoogste rating.

Groeiprognoses

Wat de groeiprognoses betreft, houden economen en analisten voor dit jaar rekening met een toename van het Amerikaanse bbp met 2 procent. Voor 2012 wordt gemikt op een toename met 2,3 procent.

De Franse economie zou dit jaar met 0,2 procent groeien, na een lichte toename met 0,1 procent in 2012. Voor Groot-Brittannië wordt een groei van 1,1 procent voorspeld, na een lichte krimp met 0,1 procent. (Bloomberg/BO)

De AAA-rating van Frankrijk, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk komen dit jaar onder druk te staan. Dat meldt kredietbeoordelaaar Fitch.Volgens Fitch kampen de drie landen met een zwakke economische groei en te hoge schulden. "De triple A-ratings staan onder druk," zei Ian Linnell, manager bij Fitch, tijdens een briefing in Londen. "De schulden zijn in verhouding tot het bbp aanzienlijk in vergelijking met voorgaande periodes", verduidelijkte hij. "In het bijzonder de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk kampen met een 'negative outlook'. Dat is het gevolg van een zoekend fiscaal beleid in combinatie met een beperkte tot verwaarloosbare economische groei", aldus Linnell.De VS mogen zich alvast aan een 'formele beoordeling' van de kredietbeoordelaar verwachten als de overheid er binnenkort niet in slaagt een akkoord te bereiken over het verhogen van het schuldenplafond van het land.De VS genieten bij Fitch op dit moment nog een AAA-rating, maar die andere kredietbeoordelaar Standard & Poor's gaf de Amerikanen al een lagere AA+ waardering. Moody's waardeert de VS met een Aaa-rating. De Britten krijgen zowel van Moody's als Standard & Poor's nog de hoogste rating. Frankrijk geniet de tweede hoogste rating. GroeiprognosesWat de groeiprognoses betreft, houden economen en analisten voor dit jaar rekening met een toename van het Amerikaanse bbp met 2 procent. Voor 2012 wordt gemikt op een toename met 2,3 procent.De Franse economie zou dit jaar met 0,2 procent groeien, na een lichte toename met 0,1 procent in 2012. Voor Groot-Brittannië wordt een groei van 1,1 procent voorspeld, na een lichte krimp met 0,1 procent. (Bloomberg/BO)