Als private financiële instellingen hun leningen aan Griekenland verlengen, zal kredietbeoordelaar Fitch dat beschouwen als een wanbetaling van Griekenland. Dat zal dan ook leiden tot een lagere 'default'-rating.

Dat heeft Fitch, naast Moody's en Standard & Poor's een van de drie grote kredietbeoordelaars, dinsdag gezegd.

Vrijwillig

De Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werken aan een tweede reddingsplan, zodat Griekenland zich de volgende jaren kan herfinancieren. Daarbij wordt gesproken over een bijdrage van de private sector. Frankrijk en Duitsland hebben al gezegd dat zo'n bijdrage vrijwillig moet gebeuren.

Fitch gelooft echter dat de financiële instellingen niet echt vrijwillig zullen bijdragen, maar onder zware politieke druk.

De uitlatingen zijn in elk geval slecht nieuws voor Griekenland, want het land zag zijn kredietrating al zakken tot het op een na laagste niveau. Doordat Fitch nu waarschuwt dat er in een scenario van looptijdverlenging of zogenaamde 'roll over' sprake is van wanbetaling, dreigt het land in de toekomst nog meer rente te moeten betalen. Het Griekse staatspapier zal dan verder worden gedumpt door beleggers.

Cruciale dagen Het Griekse parlement houdt dinsdagnacht een vertrouwensstemming over de herschikte regering van premier George Papandreou, een cruciale stap in de richting van de vrijmaking van een vijfde schijf van 12 miljard euro uit het vorig jaar gelanceerde reddingsplan.

Geld dat Athene dringend nodig heeft, aangezien het tegen midden juli schulden moet afbetalen. Griekenland zou dan ook geen lonen en pensioenen meer kunnen uitbetalen en de facto failliet zijn.

Als de regering de vertrouwensstemming overleeft, moet het parlement een nieuw besparings- en privatiseringsprogramma van 28 miljard euro eind deze maand goedkeuren. De ministers van Financiën van de eurozone hebben daarom de beslissing over de uitbetaling van een nieuwe schijf uitgesteld tot 3 juli. (Belga/KVDA)

Als private financiële instellingen hun leningen aan Griekenland verlengen, zal kredietbeoordelaar Fitch dat beschouwen als een wanbetaling van Griekenland. Dat zal dan ook leiden tot een lagere 'default'-rating. Dat heeft Fitch, naast Moody's en Standard & Poor's een van de drie grote kredietbeoordelaars, dinsdag gezegd. Vrijwillig De Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werken aan een tweede reddingsplan, zodat Griekenland zich de volgende jaren kan herfinancieren. Daarbij wordt gesproken over een bijdrage van de private sector. Frankrijk en Duitsland hebben al gezegd dat zo'n bijdrage vrijwillig moet gebeuren. Fitch gelooft echter dat de financiële instellingen niet echt vrijwillig zullen bijdragen, maar onder zware politieke druk. De uitlatingen zijn in elk geval slecht nieuws voor Griekenland, want het land zag zijn kredietrating al zakken tot het op een na laagste niveau. Doordat Fitch nu waarschuwt dat er in een scenario van looptijdverlenging of zogenaamde 'roll over' sprake is van wanbetaling, dreigt het land in de toekomst nog meer rente te moeten betalen. Het Griekse staatspapier zal dan verder worden gedumpt door beleggers. Cruciale dagen Het Griekse parlement houdt dinsdagnacht een vertrouwensstemming over de herschikte regering van premier George Papandreou, een cruciale stap in de richting van de vrijmaking van een vijfde schijf van 12 miljard euro uit het vorig jaar gelanceerde reddingsplan. Geld dat Athene dringend nodig heeft, aangezien het tegen midden juli schulden moet afbetalen. Griekenland zou dan ook geen lonen en pensioenen meer kunnen uitbetalen en de facto failliet zijn. Als de regering de vertrouwensstemming overleeft, moet het parlement een nieuw besparings- en privatiseringsprogramma van 28 miljard euro eind deze maand goedkeuren. De ministers van Financiën van de eurozone hebben daarom de beslissing over de uitbetaling van een nieuwe schijf uitgesteld tot 3 juli. (Belga/KVDA)