Ditmaal werd de rating voor Ierland met drie niveaus verlaagd, van A+ naar BBB+. De verlaging weerspiegelt de bijkomende kosten om de Ierse banken te ondersteunen en de onzekere economische conjunctuur, luidt het in een persbericht.

Het ratingagentschap hield ditmaal ook rekening met de stijgende Ierse obligatierente, waardoor het moeilijker wordt om zich te financieren. Fitch verlaagde begin oktober de rating van Ierland al eens met een niveau. Standard & Poor's deed dat eind november al en Moody's overweegt een verlaging.

De Ierse regering stippelde een vierjarenplan uit om het begrotingstekort terug te dringen tot de 3 procent die de EU vooropstelt. Om dat te verwezenlijken wordt in 2011 voor een bedrag van 6 miljard euro bezuinigd. Eind november werd door Europa een reddingsplan van 85 miljard euro goedgekeurd om de voormalige Keltische tijger te reanimeren.

Ditmaal werd de rating voor Ierland met drie niveaus verlaagd, van A+ naar BBB+. De verlaging weerspiegelt de bijkomende kosten om de Ierse banken te ondersteunen en de onzekere economische conjunctuur, luidt het in een persbericht. Het ratingagentschap hield ditmaal ook rekening met de stijgende Ierse obligatierente, waardoor het moeilijker wordt om zich te financieren. Fitch verlaagde begin oktober de rating van Ierland al eens met een niveau. Standard & Poor's deed dat eind november al en Moody's overweegt een verlaging. De Ierse regering stippelde een vierjarenplan uit om het begrotingstekort terug te dringen tot de 3 procent die de EU vooropstelt. Om dat te verwezenlijken wordt in 2011 voor een bedrag van 6 miljard euro bezuinigd. Eind november werd door Europa een reddingsplan van 85 miljard euro goedgekeurd om de voormalige Keltische tijger te reanimeren.