Fiscus loopt 80 miljoen euro mis uit bankfraude

Een filiaal van Deutsche Bank © iStock

Cassatie stelt dat de fiscus geen recht heeft op bijna 80 miljoen euro uit de grootste oplichting ooit van een bank in België. De hamvraag is of verduisterd geld een belastbaar inkomen is.

Dat schrijft De Tijd.

Bijna 20 jaar geleden ontdekte Crédit Lyonnais dat zijn werkneemster Daisy R. ruim 84 miljoen euro had verduisterd. In 2007 werden R. en haar echtgenoot veroordeeld door het Gentse hof van beroep en werd meer dan 70 miljoen euro verbeurdverklaard, dat voor het hof naar de bank mocht gaan.

De fiscus verzette zich echter tegen de vrijgave en bestempelde het verduisterde bedrag als “belastbare beroepsinkomsten”. De fiscus claimde 79,7 miljoen euro aan belastingen, intresten en boetes voor de aanslagjaren 1992 tot en met 1998.

Carrousel

Daarop startte zowel Deutsche Bank (die Crédit Lyonnais heeft overgenomen) als de advocaat die de inbeslaggenomen goederen bewaarde, procedures tegen de fiscus. De fiscus kreeg gelijk van het hof van beroep van Gent, maar Cassatie vernietigde die uitspraak in 2012.

Eind 2014 besliste het hof van beroep van Antwerpen hetzelfde, maar Cassatie concludeert nu dat verduisterd geld niet als een belastbaar inkomen bestempeld kan worden. Bijna twintig jaar na het ontdekken van het bankschandaal moet het Brusselse hof van beroep zich opnieuw over het getouwtrek tussen de fiscus en Deutsche Bank buigen, aldus De Tijd.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content