De fiscus kan steeds gemakkelijker de rekeningen van belastingplichtigen controleren door de oprichting van het Centraal Aanspreekpunt (CAP). De databank verzamelt alle alle bankrekeningen van de Belgen. Volgens nieuwe cijfers van van de Nationale Bank kon de fiscus vorig jaar 2 700 keer een beroep doen op het aanspreekpunt.

Geen toename grote fraudezaken

Het CAP bevat gegevens van van ruim 46 miljoen binnenlandse bankrekeningen en meer dan 17 miljoen particulieren en rechtspersonen. Dat terwijl het Centrale Aanspreekpunt slechts sinds 1 mei 2014 actief is.

Volgens fiscalisten zijn de veelvuldige raadplegingen mede te verklaren door een versoepeling van de wet. Enigszins verrassend leidde dit vorig jaar (nog) niet tot meer grote fraudezaken, blijkt uit nieuwe cijfers die De Standaard opvroeg bij de FOD Financiën. (Belga/NS)

De fiscus kan steeds gemakkelijker de rekeningen van belastingplichtigen controleren door de oprichting van het Centraal Aanspreekpunt (CAP). De databank verzamelt alle alle bankrekeningen van de Belgen. Volgens nieuwe cijfers van van de Nationale Bank kon de fiscus vorig jaar 2 700 keer een beroep doen op het aanspreekpunt. Het CAP bevat gegevens van van ruim 46 miljoen binnenlandse bankrekeningen en meer dan 17 miljoen particulieren en rechtspersonen. Dat terwijl het Centrale Aanspreekpunt slechts sinds 1 mei 2014 actief is.Volgens fiscalisten zijn de veelvuldige raadplegingen mede te verklaren door een versoepeling van de wet. Enigszins verrassend leidde dit vorig jaar (nog) niet tot meer grote fraudezaken, blijkt uit nieuwe cijfers die De Standaard opvroeg bij de FOD Financiën. (Belga/NS)