De Amerikaanse Centrale Bank heeft woensdag, na twee dagen van vergaderen, expliciet laten verstaan dat ze de economie zal blijven stimuleren. Er werd vol verwachting uitgekeken of de Federal Reserve nog steeds zou bevestigen dat ze de nulrente "geruime tijd" zal handhaven, en dat deed ze ook. Er werd hiervoor verwezen naar de "gematigde" economische groeivooruitzichten.

De financiële markten waren de voorbije dagen in de ban van de Federal Reserve. Er was heel wat speculatie dat de Amerikaanse rente sneller dan verwacht -in het voorjaar van 2015- zou worden opgetrokken. Daarvoor was het dus uitkijken naar de teksten van het monetaire comité en daarbij haalden de "duiven" het van de "haviken".

In de tekst is er nog steeds expliciet sprake dat de lage rente "voor een aanzienlijke periode" zal worden gehandhaafd. De groeivooruitzichten voor de Amerikaanse economie zijn immers iets somberder en ook de inflatie blijft lager dan men wil.

De Fed gaat nu uit van een groei van 2 à 2,2 procent, wat iets lager is dan 2,1 à 2,3 procent zoals in juni was voorspeld. De Amerikaanse arbeidsmarkt doet het dan weer iets beter.

Tegelijk kondigde de Fed woensdag aan dat ze het opkoopprogramma van schuldpapier gaat verminderen tot 15 miljard dollar per maand, in plaats van de huidige 25 miljard. Ook dat was binnen de verwachtingen. Het is al de achtste maand op rij dat het opkoopprogramma wordt afgebouwd. Aan dit tempo zou het tegen eind volgende maand afgelopen zijn.

Wall Street reageerde positief op de aankondiging. Eerder op de dag waren ook de Europese beurzen al met winst afgesloten, in de verwachting dat de expansieve geldpolitiek zou worden gehandhaafd. (Belga/SD)

De financiële markten waren de voorbije dagen in de ban van de Federal Reserve. Er was heel wat speculatie dat de Amerikaanse rente sneller dan verwacht -in het voorjaar van 2015- zou worden opgetrokken. Daarvoor was het dus uitkijken naar de teksten van het monetaire comité en daarbij haalden de "duiven" het van de "haviken". In de tekst is er nog steeds expliciet sprake dat de lage rente "voor een aanzienlijke periode" zal worden gehandhaafd. De groeivooruitzichten voor de Amerikaanse economie zijn immers iets somberder en ook de inflatie blijft lager dan men wil. De Fed gaat nu uit van een groei van 2 à 2,2 procent, wat iets lager is dan 2,1 à 2,3 procent zoals in juni was voorspeld. De Amerikaanse arbeidsmarkt doet het dan weer iets beter. Tegelijk kondigde de Fed woensdag aan dat ze het opkoopprogramma van schuldpapier gaat verminderen tot 15 miljard dollar per maand, in plaats van de huidige 25 miljard. Ook dat was binnen de verwachtingen. Het is al de achtste maand op rij dat het opkoopprogramma wordt afgebouwd. Aan dit tempo zou het tegen eind volgende maand afgelopen zijn. Wall Street reageerde positief op de aankondiging. Eerder op de dag waren ook de Europese beurzen al met winst afgesloten, in de verwachting dat de expansieve geldpolitiek zou worden gehandhaafd. (Belga/SD)