De industrie in de eurozone herstelt verder. De economische activiteit is in augustus naar het hoogste peil in meer dan twee jaar geklommen.

Dat blijkt uit de inkoopmanagersindex (PMI) van onderzoeksbureau Markit. De PMI, die de economische bedrijvigheid weerspiegelt, klom van 50,3 punten in juli naar 51,4 punten in augustus. Dat is het hoogste niveau sinds mei 2011. Een waarde boven 50 wijst op economische groei. Het is voor de tweede maand op rij dat de index van de eurozone stijgt.

De grote aanvoerders van het herstel zijn Nederland (53,5 punten), Oostenrijk (52), Ierland (52), Duitsland (51,8) en - verrassend - Italië (51,3) en Spanje (51,1). Zelfs Griekenland haalt met 48,7 punten zijn hoogste peil in 44 maanden. Van de 17 eurolanden is Frankrijk, waar de index ongewijzigd blijft op 49,7 punten, het enige land dat geen beterschap ziet.

'Hoewel de winsten bescheiden blijven, zien bedrijven wel de sterkste verbetering in meer dan twee jaar,' zegt hoofdeconoom Chris Williamson van Markit.

Eerder op de dag kwam er ook al goed nieuws uit het Verenigd Koninkrijk en China, waar de inkoopmanagersindex steeg van 50,3 in juli tot 51 in augustus, het hoogste peil in 16 maanden. De voorbije weken nam de vrees toe dat de tweede economie van de wereld aan het afkoelen is.

De industrie in de eurozone herstelt verder. De economische activiteit is in augustus naar het hoogste peil in meer dan twee jaar geklommen. Dat blijkt uit de inkoopmanagersindex (PMI) van onderzoeksbureau Markit. De PMI, die de economische bedrijvigheid weerspiegelt, klom van 50,3 punten in juli naar 51,4 punten in augustus. Dat is het hoogste niveau sinds mei 2011. Een waarde boven 50 wijst op economische groei. Het is voor de tweede maand op rij dat de index van de eurozone stijgt. De grote aanvoerders van het herstel zijn Nederland (53,5 punten), Oostenrijk (52), Ierland (52), Duitsland (51,8) en - verrassend - Italië (51,3) en Spanje (51,1). Zelfs Griekenland haalt met 48,7 punten zijn hoogste peil in 44 maanden. Van de 17 eurolanden is Frankrijk, waar de index ongewijzigd blijft op 49,7 punten, het enige land dat geen beterschap ziet. 'Hoewel de winsten bescheiden blijven, zien bedrijven wel de sterkste verbetering in meer dan twee jaar,' zegt hoofdeconoom Chris Williamson van Markit. Eerder op de dag kwam er ook al goed nieuws uit het Verenigd Koninkrijk en China, waar de inkoopmanagersindex steeg van 50,3 in juli tot 51 in augustus, het hoogste peil in 16 maanden. De voorbije weken nam de vrees toe dat de tweede economie van de wereld aan het afkoelen is.