Voor de eurozone wenkt het zwakste kwartaal sinds begin 2009. Het ziet ernaar uit dat vooral de dienstensector afstevent op donkere tijden.

Uit een conjunctuurenquête van het onderzoeksbureau Markit - bij 4.500 aankoopdirecteurs uit de eurozone - blijkt dat vooral de dienstensector binnen de eurozone donkere tijden verwacht. De PMI-index voor de dienstensector daalde in november van 46,0 tot 45,7. Dat is het laagste peil sinds juli 2009 en onder de verwachtingen van de economen die hadden gerekend op een status-quo. Opmerkelijk is dat het in de eerste plaats bedrijven uit Duitsland zijn die sombere prognoses laten blijken, terwijl er in Frankrijk een lichte verbetering merkbaar is.

De PMI van de industrie deed het dan weer beter dan verwacht, met een toename van 45,4 tot 46,2. Dat cijfer ligt zelfs boven meest optimistische prognose van 46,0.

De samengestelde PMI-index voor november bleef nagenoeg onveranderd op 45,8 tegenover 45,7 in oktober. Een cijfer onder de 50 wijst op een krimp, een cijfer boven de 50 op groei.

"De vooruitzichten worden steeds somberder naarmate we het einde van het jaar naderen", aldus Chris Williamson, hoofdeconoom van Markit. Williamson voegt eraan toe dat het vooral de Duitse bedrijven zijn die pessimistischer worden. "Als de binnenlandse vraag in Duitsland, de grootste economie van de eurozone, begint af te nemen, dan belooft dat niet veel goeds voor de rest van de regio. Vooral omdat de handel buiten de regio weinig voorstelt", waarschuwt Williamson.

De 'Purchasing Managers' Index' is niet de eerste de beste indicator om het gemoed in de eurozone te peilen . Onder meer de Europese Centrale bank (ECB) houdt er rekening mee bij het uitstippelen van haar rentebeleid. (Reuters/BO)

Voor de eurozone wenkt het zwakste kwartaal sinds begin 2009. Het ziet ernaar uit dat vooral de dienstensector afstevent op donkere tijden.Uit een conjunctuurenquête van het onderzoeksbureau Markit - bij 4.500 aankoopdirecteurs uit de eurozone - blijkt dat vooral de dienstensector binnen de eurozone donkere tijden verwacht. De PMI-index voor de dienstensector daalde in november van 46,0 tot 45,7. Dat is het laagste peil sinds juli 2009 en onder de verwachtingen van de economen die hadden gerekend op een status-quo. Opmerkelijk is dat het in de eerste plaats bedrijven uit Duitsland zijn die sombere prognoses laten blijken, terwijl er in Frankrijk een lichte verbetering merkbaar is.De PMI van de industrie deed het dan weer beter dan verwacht, met een toename van 45,4 tot 46,2. Dat cijfer ligt zelfs boven meest optimistische prognose van 46,0. De samengestelde PMI-index voor november bleef nagenoeg onveranderd op 45,8 tegenover 45,7 in oktober. Een cijfer onder de 50 wijst op een krimp, een cijfer boven de 50 op groei. "De vooruitzichten worden steeds somberder naarmate we het einde van het jaar naderen", aldus Chris Williamson, hoofdeconoom van Markit. Williamson voegt eraan toe dat het vooral de Duitse bedrijven zijn die pessimistischer worden. "Als de binnenlandse vraag in Duitsland, de grootste economie van de eurozone, begint af te nemen, dan belooft dat niet veel goeds voor de rest van de regio. Vooral omdat de handel buiten de regio weinig voorstelt", waarschuwt Williamson.De 'Purchasing Managers' Index' is niet de eerste de beste indicator om het gemoed in de eurozone te peilen . Onder meer de Europese Centrale bank (ECB) houdt er rekening mee bij het uitstippelen van haar rentebeleid. (Reuters/BO)