Ongeveer 90 Europese banken die samen meer dan 65 procent van alle bankactiva in de EU vertegenwoordigen, zullen aan een nieuwe stresstest onderworpen worden. Die moet uitmaken of ze voldoende kernkapitaal (een core tier1-ratio van minstens 5 procent) bezitten en dus bestand zijn tegen eventuele nieuwe economische problemen of schokken op de beurs.

Ook de Belgische banken Dexia en KBC, het Franse BNP Paribas en het Nederlandse ING zullen aan de test worden onderworpen.

Het stresstest-scenario werd vrijdag bekendgemaakt door de Europese Bank Autoriteit (EBA). De bedoeling van de stresstests is in de eerste plaats de financiële markten gerust te stellen over de gezondheid van de banken, nu het Europese financiële systeem nieuwe turbulentie ondervindt.

Vorig jaar ondergingen al 91 banken in Europa een stresstest, maar die kreeg achteraf kritiek omdat die niet streng genoeg zou geweest zijn. Twee Ierse banken die in de test waren geslaagd, gingen enkele maanden later over kop.

Sinds de vorige test zijn verschillende banen van het toneel verdwenen, omdat ze gefuseerd zijn of werden overgenomen. Alle vorige banken ondergaan nu een nieuwe test en er komen er vijftal extra bij: uit Oostenrijk, Denemarken, Ierland en Noorwegen.

Het land dat de meeste banken moet laten onderzoeken is Spanje, waar liefst 24 financiële instellingen een stresstest moeten ondergaan.

De EBA zou de resultaten voor einde juni bekendmaken.

Ongeveer 90 Europese banken die samen meer dan 65 procent van alle bankactiva in de EU vertegenwoordigen, zullen aan een nieuwe stresstest onderworpen worden. Die moet uitmaken of ze voldoende kernkapitaal (een core tier1-ratio van minstens 5 procent) bezitten en dus bestand zijn tegen eventuele nieuwe economische problemen of schokken op de beurs. Ook de Belgische banken Dexia en KBC, het Franse BNP Paribas en het Nederlandse ING zullen aan de test worden onderworpen. Het stresstest-scenario werd vrijdag bekendgemaakt door de Europese Bank Autoriteit (EBA). De bedoeling van de stresstests is in de eerste plaats de financiële markten gerust te stellen over de gezondheid van de banken, nu het Europese financiële systeem nieuwe turbulentie ondervindt. Vorig jaar ondergingen al 91 banken in Europa een stresstest, maar die kreeg achteraf kritiek omdat die niet streng genoeg zou geweest zijn. Twee Ierse banken die in de test waren geslaagd, gingen enkele maanden later over kop. Sinds de vorige test zijn verschillende banen van het toneel verdwenen, omdat ze gefuseerd zijn of werden overgenomen. Alle vorige banken ondergaan nu een nieuwe test en er komen er vijftal extra bij: uit Oostenrijk, Denemarken, Ierland en Noorwegen. Het land dat de meeste banken moet laten onderzoeken is Spanje, waar liefst 24 financiële instellingen een stresstest moeten ondergaan. De EBA zou de resultaten voor einde juni bekendmaken.