De publicatie van de eerste stresstests in juli heeft volgens ontslagnemend minister Didier Reynders aangetoond dat de oefening nodig is om het vertrouwen in de banksector te herstellen. Zowel de ministers als de Europese Centrale Bank zijn het erover eens dat de solidariteit van de banken voortaan op geregelde tijdstippen getest moeten worden.

In Dublin werd donderdag nogmaals geïllustreerd dat sommige banken nog steeds met enorme problemen kampen. De Ierse regering kondigde astronomische bedragen aan om Anglo Irish van de ondergang te redden. De interventie doet het Ierse begrotingstekort stijgen tot 32 procent en de staatsschuld tot bijna 100 procent.

De Ierse regering benadrukte dat ze vasthoudt aan haar engagement om haar begrotingstekort tegen 2014 terug te brengen tot drie procent. Medio november moet de doelstelling vertaald worden in een meerjarenplan. Eurocommissaris voor Economische Zaken Olli Rehn sprak van "een belangrijke stap voor de stabiliteit van de eurozone".

De Ierse aankondiging deed in het Egmontpaleis herinneringen aan de Griekse crisis opborrelen, maar de ministers beklemtoonden unisono dat het Ierse engagement volstaat en een Europese interventie niet aan de orde is. Reynders stipte aan dat Ierland geen Europese steun vraagt. Rehn voegde toe dat er geen plannen zijn om samen met het IMF een missie naar Ierland te sturen.

De publicatie van de eerste stresstests in juli heeft volgens ontslagnemend minister Didier Reynders aangetoond dat de oefening nodig is om het vertrouwen in de banksector te herstellen. Zowel de ministers als de Europese Centrale Bank zijn het erover eens dat de solidariteit van de banken voortaan op geregelde tijdstippen getest moeten worden. In Dublin werd donderdag nogmaals geïllustreerd dat sommige banken nog steeds met enorme problemen kampen. De Ierse regering kondigde astronomische bedragen aan om Anglo Irish van de ondergang te redden. De interventie doet het Ierse begrotingstekort stijgen tot 32 procent en de staatsschuld tot bijna 100 procent. De Ierse regering benadrukte dat ze vasthoudt aan haar engagement om haar begrotingstekort tegen 2014 terug te brengen tot drie procent. Medio november moet de doelstelling vertaald worden in een meerjarenplan. Eurocommissaris voor Economische Zaken Olli Rehn sprak van "een belangrijke stap voor de stabiliteit van de eurozone". De Ierse aankondiging deed in het Egmontpaleis herinneringen aan de Griekse crisis opborrelen, maar de ministers beklemtoonden unisono dat het Ierse engagement volstaat en een Europese interventie niet aan de orde is. Reynders stipte aan dat Ierland geen Europese steun vraagt. Rehn voegde toe dat er geen plannen zijn om samen met het IMF een missie naar Ierland te sturen.