De inkoopmanagersindex voor de industrie van de eurolanden klom in de laatste maand van 2013 van 51,6 naar 52,7. Een score boven de 50 wijst op groei, eens core onder de grens van 50 op een terugval van de industriële activiteit.

Zuid-Europa

Opmerkelijk is dat het vooral in Zuid-Europa is waar het tij lijkt te keren. De graadmeter voor de Spaanse industrie steeg in december van 48,6 naar 50,8. Die toename was aanzienlijk hoger dan verwacht. Economen heileden naemlijk rekening met een gemiddelde toename tot 49,8. Spaanse fabrieken voerden hun productie in december op en ontvingen meer orders dan in november. Het aantal banen in de Spaanse industrie nam echter opnieuw af.

De Italiaanse industrie liet vorige maand de sterkste groei in bijna 3 jaar optekenen. De inkoopmanagersindex steeg van 51,4 naar 53,3. Daarbij namen de productie, de nieuwe orders en de werkgelegenheid toe.

Sterk Duitsland, zwak Frankrijk

Een nieuwe raming bevestigde voorts de sterke groei van de Duitse industrie en de terugval in Frankrijk. De graadmeter voor de Duitse industrie verbeterde tot het hoogste peil in 2,5 jaar (54,3). De productie nam toe in het sterkste tempo sinds mei 2011, waardoor ook de werkgelegenheid in Europa's grootste industrie weer steeg.

De Industriële activiteit in de Frankrijk, de tweede economie van de eurozone, kromp in december in het sterkste tempo in ruim een halfjaar. De werkgelegenheid nam daarbij opnieuw af. Het aantal banen in de Franse industrie neemt al bijna 2 jaar onafgebroken af.

Stevige Britse groei

Ook de Britse industrie groeide vorige maand stevig verder, rekening houdend met een indexstand van 57,3. De groei was wel iets minder uitbundig dan in november. In die maand kwam de inkoopmanagersindex met 58,1 uit op het hoogste punt in 33 maanden. Het vierde kwartaal van 2013 was het beste kwartaal voor de Britse industrie sinds de eerste drie maanden van 2011. (Belga/BO)

De inkoopmanagersindex voor de industrie van de eurolanden klom in de laatste maand van 2013 van 51,6 naar 52,7. Een score boven de 50 wijst op groei, eens core onder de grens van 50 op een terugval van de industriële activiteit. Zuid-EuropaOpmerkelijk is dat het vooral in Zuid-Europa is waar het tij lijkt te keren. De graadmeter voor de Spaanse industrie steeg in december van 48,6 naar 50,8. Die toename was aanzienlijk hoger dan verwacht. Economen heileden naemlijk rekening met een gemiddelde toename tot 49,8. Spaanse fabrieken voerden hun productie in december op en ontvingen meer orders dan in november. Het aantal banen in de Spaanse industrie nam echter opnieuw af. De Italiaanse industrie liet vorige maand de sterkste groei in bijna 3 jaar optekenen. De inkoopmanagersindex steeg van 51,4 naar 53,3. Daarbij namen de productie, de nieuwe orders en de werkgelegenheid toe. Sterk Duitsland, zwak FrankrijkEen nieuwe raming bevestigde voorts de sterke groei van de Duitse industrie en de terugval in Frankrijk. De graadmeter voor de Duitse industrie verbeterde tot het hoogste peil in 2,5 jaar (54,3). De productie nam toe in het sterkste tempo sinds mei 2011, waardoor ook de werkgelegenheid in Europa's grootste industrie weer steeg. De Industriële activiteit in de Frankrijk, de tweede economie van de eurozone, kromp in december in het sterkste tempo in ruim een halfjaar. De werkgelegenheid nam daarbij opnieuw af. Het aantal banen in de Franse industrie neemt al bijna 2 jaar onafgebroken af.Stevige Britse groeiOok de Britse industrie groeide vorige maand stevig verder, rekening houdend met een indexstand van 57,3. De groei was wel iets minder uitbundig dan in november. In die maand kwam de inkoopmanagersindex met 58,1 uit op het hoogste punt in 33 maanden. Het vierde kwartaal van 2013 was het beste kwartaal voor de Britse industrie sinds de eerste drie maanden van 2011. (Belga/BO)